Ritka zenei csemegében részesülhetnek a november 12-én a Zeneakadémiára látogatók

2017. november 12-én este 7 órától válogatott Händel-darabok csendülnek fel a Zeneakadémia Solti termében. A két kantátát neves énekes szólisták és a Savaria Barokk Zenekar szólaltatják meg korhű hangszereken, Németh Pál karmester és fuvolaművész vezényletével. Az est rendezője, valamint díszlet- és jelmeztervezője Greifenstein János.

Savaria Barokk Zenekar – Fotó forrása: Savaria Barokk Zenekar

Az est során elsőként az Aci, Galatea e Polifemo csendül fel, ahol Acit Ducza Nóra, Galateát Balogh Eszter, Polifemót pedig Jekl László alakítja. Händel ezt az egyfelvonásos operáját Nápolyban írta Alvito herceg esküvőjére. A kantáta („serenata a tre”) három énekesre és zenekarra készült: valódi kamara-operát láthatunk-hallhatunk, amely tobzódik a pompás dallamokban – melyek jó részét Händel egyébként felhasználta későbbi műveiben. A mű a szerelmespár Aci és Galatea, valamint a féltékeny óriás történetét meséli el, melyben Polifemo Galatea iránti viszonzatlan szerelme tragédiához vezet. Az idilli és a mély, sötét színek közt hullámzó, bravúros áriákkal tűzdelt kantátát olaszos, zenekari kitörések tarkítják, a zene tele van energiával és dallami invencióval.

A szünet után az Apollo e Dafne című világi kantátát hallgathatjuk meg, Dafne szerepében a szoprán Jónás Krisztinával, míg Apollót Najbauer Lóránt basszus alakítja. Az Apolló és Daphne tragikus történetét feldolgozó mű Händel egyik legambiciózusabb kantátája, mely előrevetíti a komponista egyedülálló karrierjét az opera műfajában. A görög mitológiából jól ismert, babérfává változott Daphné történetének egyik legszebb megzenésítését hallgathatják meg az estre ellátogatók.

A Savaria Barokk Zenekar alapítója és vezetője Németh Pál fuvolaművész-karmester. A zenekar célja az, hogy korhű hangszereken mutassa be a 17–18. század zenéjét. Vonós hangszerei a 18. századból valók, a fúvósok régi hangszerek pontos másolatai.

A felkavaró érzelmeket felvonultató, különleges est a Magyar Händel Társaság és a Budapesti Kamaraopera rendezésében valósul meg, jegyek 1200, 2200, 3200 és 4200 Ft-os áron kaphatók.