Ladik Katalin: Alíz Kódországban – Somló Dávid & Claudia Triozzi: Hangsúly

Claudia Triozzi-Somló Dávid: Hangsúly
Ladik Katalin: Alice Kódországban
2017.10.24. 20.00 óra
Trafó Kortárs Művészetek Háza

Ladik Katalin 2012-es Alice Kódországban performansza és Somló Dávid / Claudia Triozzi Hangsúly című hangművészeti kísérlete költözik be a Trafóba október 24-én, az XXS sorozat (több rövidebb, kis létszámú program egy este) keretében. A produkciók maguk mögött hagyják a műfaji kereteket, érzékeinket és intellektusunkat ingerelve kutatnak aktuális kérdéseket. A Hangsúly a hangkommunikáció lehetőségeit vizsgálja, az Alice Kódországban pedig a fogyasztói társadalom kódokkal telerajzolt világából való kiutat keresi.

Fotó forrása: Trafó Kortárs Művészetek Háza

A program a Trafó tavaly indult XXS sorozatában kapott helyet, amelynek lényege, hogy egy este több rövid, kísérleti produkcióra térhetnek be a nézők. A sorozat azért jött létre, mert a művészek ritkán kapnak teret a kísérletezésre a színházteremben, a rövid forma és az eltérő termekben megvalósuló projektek azonban lehetővé teszik, hogy új formákban próbálhassák ki magukat az alkotók. Mint egy pilot epizód a sorozatoknál. „Megnézhetjük, egy ötlet útja hogyan fejlődik, egy gesztus 20 percben hogyan működik Nagyteremben is. Ez mindenkinek jó.” Barda Beáta, kapcsolj.be

Az októberi alkalom annyiban lóg ki a sorból, hogy Ladik Katalin Alíz Kódországbanja már több helyen is látható volt. Az est mégis különleges, hiszen Magyarországon ritkán lehet látni a művész előadásait. Claudia Triozzi, az est másik produkciójának egyik alkotója régóta vágyott arra, hogy Ladikkal találkozhasson, az XXS jóvoltából pedig egy színpadon szerepelhet vele.

Ladik Katalin az egyik legnagyobb nemzetközi ismertségre szert tett magyar művész, a hangköltészet és a képzőművészet ikonikus alakja, idén szerepelt a Documenta 14-en, tavaly pedig elnyerte a Lennon Ono Grant for Peace békadíjat Ai Wei Wei, Anish Kapoor és Olafur Eliasson mellett. Ide érkező munkáját a Łódź-i Muzeum Sztuki mutatta be először 2012-ben, azóta megjárta Ottawát, a Kassák Múzeumot és az Óbudai Társaskört.

Az előadásban a kódok torz teremtényekké válnak, melyek emberi testre vagy vászonra vetítve veszik át a hatalmat a színpad felett, bizarr labirintussá változtatva a világot.

„Egy tipikus idős asszony az, aki a szatyrával elindul Kódországba, és elkezd megfiatalodni. Közben a testére és a háta mögé vetülnek a kódok, és a jelek életre kelnek az egyre fiatalodó, Alice-szé alakuló asszony játékában. Mintha ő lenne a kódok leolvasója. Az Alice-szé átlényegülő nő – szemben Lewis Carroll elképzelésével – nem tud többet kijönni a kódok világából. Talán egy következő performanszból majd kiderül a folytatás is…” Ladik Katalin, Librarius.hu

Ladik Katalin nem ebben az előadásban vette elő először a Lewis Caroll teremtette figurát. Korábban Alice verseket írt, aztán 1980-ban egy performanszot is bemutatott a témára.

Claudia Triozzi és Somló Dávid Hangsúly című munkája Franciaországban született meg, ott találkozott az produkció alkotópárosa. Az Avignoni Színházi Fesztivál kérte közös munkára a két alkotót, akik aztán folytatták is a kollaborációt. Előadásuk azzal foglalkozik, mik a lehetőségei és a korlátai a hangalapú kommunikációnak, amelyben a hangok se nyelvvé, se zenévé nem állnak össze.

Claudia Triozzi képzett balettművész, de művei sosem voltak egyfókuszúak. Munkájára a vizuális művészeteken át a hangképzés legkülönbözőbb módjai hatással vannak. Somló Dávid a hazai zenei és előadóművészeti szcéna már jól ismert alakja. Az Újzenekar és a Dorota gitárosa, a JazzaJ visszatérő vendége és októberben épp regnáló kurátora. Helyspecifikus performanszaival fellépett az UH Festen, a születésnapi JazzaJon a Trafóban, a NEXTFESZT-en, a Kolorádó Fesztiválon és az Artusban is. Hangszórókkal, furcsa hangszerekkel babrál meglepő terekben, meditatív, részvétel alapú előadásokat konstruál. 

Claudia Triozzi (F) – Somló Dávid: Accents/ Hangsúly
Kitalálta és előadja/Design and interpretation: David Somló et Claudia Triozzi
Producer: Dam-Cespi, Trafo a SOURCE Kreatív-Európa program keretében/in the frame of Source Program of Creative Europe
Koproducer/Coproduction: SACD-Festival d’Avignon 

Ladik Katalin: Alice Kódországban / Alice in Codeland
Hangok: Ladik Katalin, Fischer Károly
Ének: Biszák Júlia
Zene, hangszer: Király Ernő, citrafon (új hangszer)
Szöveg: Ladik Katalin, Lewis Carroll, James Joyce
Munkatársak: Vajda Tibor, Doru Barbulov
Háttéranimáció, multimédia, feliratozás: Schreiner József

Forrás: Trafó Kortárs Művészetek Háza