A Nézőpontváltó Egyesület bemutatja Sári Edina új könyvét: MeNőpauza

Sári Edina MeNőpauza című, új regényének bemutatója 2017. október 26-án, csütörtökön 19 órától a Hermina Terasz Cafe & Grill-ben (Budapest, XIV. Hermina út 17. (1-es villamos Ajtósi Dürer sor megálló, http://herminaterasz.hu/).

Ha teheted, hozd el édesanyádat, lányodat, barátnődet – vagy éppenséggel a párodat!

Fellépő vendégművész: Békés Attila Guiness rekorder mandolinművész

Az est versmondólánya- és felolvasója Kontha Nelli lesz, aki a Batyu Színház megálmodója és vezetője.

A forró hangulatról Végh Teodóra és tahiti-táncosnői gondoskodnak.

A beszélgetést vezeti: Dr. Prezenszki Zsuzsanna, pszichiáter
A beszélgetőpartnerek: prof. Dr. Dank Magdolna onkológus;
Dr. Ohár Andrea pszichoginekológus;
Sári Edina író;
Dr. Tóth Csaba paleomedicinában jártas belgyógyász

Az esemény Facebook-oldala: https://www.facebook.com/events/1721320768177131/

Negyven után egy nő előtt két út áll: vagy felfelé, vagy lefelé. A könyv főszereplőjéhez, Nikohoz hasonlóan a legtöbb nő dacosan inkább széllel szemben, mint hátszéllel halad tovább.

Ezért szórakozhat jól Niko történetén mindenki, aki próbálta már a panaszait olyan furcsa nevű szerrel enyhíteni, mint a poloskavész. Aki érezte már azt, hogy kívánja ő a férjét, de leginkább a háta közepére. Aki igyekszik feltűnés nélkül hunyorogni a drogériában a kisbetűs szövegre, nehogy véletlenül hajfestékkel szőrtelenítsen.

Aki próbált már megszökni a saját életéből, hogy azután önmaga javított változatára rátalálva visszatérjen, és azt mondja: oké, elmúltam negyven. Akkor innentől kezdve felfelé fogok haladni!

Niko a klimax rettenete elől a fiához szökik Rómába, ahol beáll főzőnőnek a Trastevere egyik XVIII. században épült villájába, a fia professzorának apjához, Bernardo Bianchihoz, akinél kosztot, kvártélyt kap a munkájáért cserébe. Izgalmas és sorsfordító tíz hetet tölt ott, ahonnan egy kis párizsi kitérő után kívül-belül megújulva, megtalált, új életcéllal tér vissza a családjához.

Az életigenlő, humoros, pazar olasz ételleírásokkal, erotikával fűtött, és nagy amplitúdójú érzelmekkel teli történet mellett szakorvosokkal készült interjúk kerekítik egésszé a MeNŐpauzát.

Az első magyar tabudöntögető női történet a klimaxról romantikus regény formájában
és
a változókori banyakór feldolgozása szakértők segítségével
Dr. habil. Dank Magdolna Ph.D. klinikai onkológus, egyetemi docens, SE
Dr. Hevesi Kriszta, szexuálpszichológus
Dr. Ohár Andrea, pszichiáter, pszichoginekológus; Nyírő Gyula Kórház
Dr. Prezenszki Zsuzsanna pszichoterapeuta, pszichoonkológus; Nyírő Gyula Kórház
Dr. Tóth Csaba, orvos, kutató; Paleomedicina Hungary

A regény főhőse, Niko, egy családját és munkáját szerető, ízig-vérig XXI. századi nő, aki negyvenkét évesen a változókorba ér. Önmagában kételkedő, és a világgal vívódó asszony, akinek felvállaltan vannak hibái. Sokszor megbotlik az élet rögös útján, hiszen gyarló, de nem bukik el, hanem folyamatosan küzd a testi-lelki talpon maradásért, ezért végül mindig megtalálja a helyes utat.

A klimaxszal megspékelt, divatosan élet-közepi válságnak nevezett útkeresésben segítik őt gyermekei, barátai, saját józan esze, és humora, no meg a szerencse és a véletlenek is kísérőtársul szegődnek hozzá. Niko nemcsak fizikailag utazik el Rómába egy szusszanásnyi időre kiszállva a mókuskerékből, hanem egy belső, lelki utat is megtesz, aminek a végén rátalál önmagára és visszatalál a családjához.

Ez a regény nem való annak, aki az élet asztalánál eltartott kisujjal ül, és finnyásan válogat a feltálalt fogások között, azoknak viszont bátorítást ad, akik mernek nagykanállal a sűrűjéből és elfogadják, bármit is halásszanak ki onnan. Aki megtesz saját magáért annyit, hogy a jó és rossz döntésekkel tarkított önismereti utat felvállalja, azt az élet nevű séf fantasztikus desszerttel jutalmazhatja. Jó létvágyat az utazáshoz!

Szinopszis
Komoróczy-Gál Nikoletta egy 42 éves, igazi XXI. századi nő, aki egy 23 éves orvosi egyetemista fiú (Miki), egy 16 éves gimnazista lány (Lilikém), és egy 14 éves általánost végző fiú (Kisbandi) édesanyja. Férje, Bandi 3 évvel fiatalabb nála, aki csak a két kisebb gyerek édesapja. Zuglóban laknak egy családi házban. A család tagjai sikeresek, jól élnek, szeretik egymást, bizalmas a kapcsolatuk.
A Nikonak becézett főhős barátnőjével trendi „mindenmentes” cukrászdát vezet Zuglóban, és igényes művészeti rendezvényeket szervez. A regény elején szerzi meg oklevelét egy divatos budapesti akadémián művészeti menedzser szakon, amelybe azért kezdett bele, mert elméletileg is érdekli, amit a mindennapi gyakorlatban csinál.
Ebbe a hétköznapi idillbe egyszer csak beüt a krach. Niko egyik napról a másikra kedvetlenné, életunttá, fáradékonnyá válik. Migrénnel küzd, alvászavarai lesznek, menstruációja rendezetlenné válik, kajakómákba esik, zugivó lesz, visszaszokik a cigarettára. Munkája mellett hanyagolja a családját is, mert szinte fizikai fájdalmat okoz a velük való törődés.
Az intim házastársi kapcsolat is kárát látja az ő főként pszichés lerobbanásának, szexmegvonásban részesíti a férjét, aki eleinte megértően fogadja ezt, de a későbbiekben máshol keres vigaszt, ami még inkább elkeseríti az önmagát (is) nehezen elviselő nőt.
A bomba a Dolce Vital nevű cukrászdában robban, amikor Niko egy jól fizető, ám gusztustalan kuncsaftot kirúg az irodájából. Hazamegy, az ájultságig leissza magát, miközben férje és barátnő-kollégája már a rendőrséggel keresteti. Ez kissé észre téríti, és elmegy a háziorvoshoz, aki a tünetek alapján menopauzára gyanakodva elküldi őt laborvizsgálatra és javasolja nőgyógyász felkeresését.
Niko felkeres egy ismerős pszichiátert is, akivel való beszélgetés során felmerül benne a menekülés, a kilépés lehetősége ebből az élethelyzetből.
Hova menne máshova, mint fiához, Mikihez, aki Rómában ösztöndíjas orvostanhallgató. Mivel Niko nem akarja a családja és a vállalkozása pénzét költeni az „elvonulásán”, ahogyan nevezi, ezért beáll főzőnőnek a Trastevere egyik XVIII. században épült villájába a fia professzorának apjához, Bernardo Bianchihoz, akinél kosztot, kvártélyt kap a munkájáért cserébe.
Niko izgalmas és sorsfordító tíz hetet tölt Rómában, ahonnan egy kis párizsi kitérő után kívül-belül megújulva, megtalált, új életcéllal és egy babával a hasában tér vissza a családjához. A humorosan, nagy empátiával és emberismerettel, jó jellemábrázolással megírt történetben az olvasó átélheti a romantikus álmaiban megjelenő Róma hétköznapjait.
Nyár, erotika, latin életérzés, remek ételek, fieszta, barátságok szövődése, válaszok az élet nagy kérdéseire: mind-mind a kiútkeresésben segítik a főhősnőt.  
A könyv első része maga a romantikus történetbe ágyazott női életszakasz bemutatása, a második részben edukációs céllal (mivel az előítélet a tudatlanságból fakad) szakemberekkel jártam körbe a tabutémának számító klimaktériumot.
A MeNŐpauza másik érdekessége, hogy a regényen belül a főhősnő blogot ír, és ezektől a külső történésektől és belső narrációtól lesz egész és kerek annak története. A könyv bemutatója után a Caféblogon megjelennek a blogrészletek, és természetesen a főhősnő által megálmodott Facebook csoport is szerveződik.
Így lesz élő, mai, trendi és közösségi, tehát menő, a tabutémának számító, nők millióit sújtó banyakórnak csúfolt, de a változás lehetőségének kincses ládikáját magában rejtő menopauza.