Budapesten is láthatók a Pulitzer-díjas fotós az új Volvo XC60 segítségével készített fotói – Vasárnapig a MOM Parkban állítják ki az autóval készített képeket

Különleges fotókiállítás nyílt Budapesten, a MOM Park bevásárlóközpont nyitott tereiben: a háromszoros Pulitzer-díjas Barbara Davidson fényképész a világon elsőként, egy autó fedélzeti kamerái segítségével készített fényképsorozata érkezett Magyarországra. Korábban soha nem használtak fényképezőgépként autót, a Volvo felkérésére a neves fotós harminc felvételt készített új Volvo XC60 biztonsági rendszereivel, amelyek teljesen újszerű nézőpontból ábrázolják a dán fővárost, Koppenhágát. A sorozatot először Londonban állították ki, majd nemzetközi körútra indult, amelynek keretében a képek október 22-ig láthatók a MOM Park földszintjén. A „Szempillantások – XC60” című tárlatot Nánási Pál fotóművész és a kurátor, Virágvölgyi István nyitották meg.

„Az életem, a szenvedélyem, hogy rögzítsem a pillanatot. Viccesen szoktam is magamról mondani, hogy én aztán tényleg minden helyzetben mindennel fotózom, ami a kezem ügyébe kerül. Így aztán lenyűgöz az ötlet, hogy az autóm kamerája fényképek készítésére is használható, nem csak a védelmünket szolgálja. Én is Volvóval járok, és kicsit fájlalom, hogy ez nem nekem jutott eszembe! Tulajdonképpen egy hatalmas fényképezőgépet vezetek! Őrület” – mondta Nánási Pál.

„A képek előtt megállva egy képzeletbeli Volvo volánja mögé ülünk: a fekete-fehér képeken a biztonsági rendszer által színes keretekkel kiemelt koppenhágai járókelők és kerékpárosok közel kerülnek hozzánk, hangsúlyozva ezzel az egymás iránti felelősségünket és igényünket a figyelemre” – mondta Virágvölgyi István, a kiállítás kurátora.

„A kollekció szerepe kettős. Egyrészt betekintést enged egy európai nagyváros mindennapjaiba, annak teljes pompájában; másrészt pedig rávilágít azokra az összetett környezetekre, amelyekben élünk. A Volvo XC60-hoz hasonló autók a kamerák és egyéb fedélzeti érzékelők segítségével teszik biztonságosabbá az életet a gyalogosok és a városi közlekedés egyéb résztvevői számára. Projektünk kapcsolatot teremt a művészet és a biztonság között, rávilágítva a modern technológia előnyeire” – mondta a Los Angeles Times egykori fotósa, az Emmy-díjjal is kitüntetett Barbara Davidson, aki a Volvo márkával szerzett korábbi tapasztalatai alapján vállalkozott a közös munkára.

„Nagyon is személyes kapcsolat fűz a Volvóhoz. Tinédzserként szenvedő alanya voltam egy súlyos közúti balesetnek. Az autó felborult, ami normális esetben végzetes következményekkel járt volna. Később elmondták, hogy csak azért éltem túl a balesetet, mert Volvóban utaztam” – emlékszik vissza Barbara Davidson.

Évente több mint 1,2 millióan veszítik életüket közlekedési balesetben világszerte. A Volvo közlekedésbiztonsági szemléletének alapját valós balesetek adják, amelyeket 1970 óta behatóan tanulmányoznak a márka közúti baleseti kutatócsoportjának szakemberei. Az így létrehozott, páratlanul értékes adatbázis birtokában a Volvo közlekedésbiztonsági mérnökei szisztematikusan arra törekednek, hogy minimalizálják vagy teljesen kiküszöböljék a potenciálisan halálos kimenetelű balesetek bekövetkezésének az esélyét.

A svéd autómárka elsőként 2008-ban, az első generációs XC60-hoz kínálta alapfelszerelésként City Safety névre keresztelt autonóm vészfékezési rendszerét. A rendszer csak Svédországban bizonyítottan akár 45 százalékkal csökkentette az ütközések előfordulásának számát.

„A Volvo Cars mindig is reális, praktikus megközelítésben foglalkozott a közlekedésbiztonság kérdésével. Feltett szándékunk, hogy nullára csökkentsük az új Volvo gépkocsiban súlyos vagy halálos balesetet szenvedő utasok számát. Ezen célkitűzésünket úgy nevezzük: Vision 2020” – mondta Malin Ekholm, a Volvo Cars biztonsági központjának alelnöke.

Az új generációs Volvo XC60 három olyan vadonatúj biztonsági funkciót vezetett be, amelyek szükség esetén a kormányzásba beavatkozva segítik a vezető munkáját. Az úttörő City Safety rendszert új Steer Assist (kormányerő-rásegítés) funkcióval egészítettük ki. Az Oncoming Lane Mitigation névre keresztelt új biztonsági rendszer kormányerő-rásegítéssel igyekszik elkerülni a frontális ütközést, míg a Volvo holttérfigyelő rendszere (BLIS) mostantól szintén Steer Assist funkcionalitással mérsékli a sávváltás során felmerülő ütközési kockázatot. Mindennek köszönhetően az új XC60 az egyik legbiztonságosabb szabadidőjármű az egész világon.

Forrás, fotók forrása: BRANDMORE