Képek a kikötőből – Invitáló a Balaton festőnőjének július 7-i tárlatára, aki ódon présháza kertjéből tartja szemmel a tavat

Szerző: Böjtös Kinga

Anno 1859” – olvasható ma is a balatonalmádi Öreghegy oldalába ékelt régi présház padlásán a vörös homokkőbe vésve. Fekti Vera festőművész nem csak értékőrzője az épületnek, de legszebb festményei is itt születnek. A legenda szerint, Savanyú Jóska a híres bakonyi betyár is borozgatott ebben a pincében, mely két részből állt: a belső borospincéből és a szabadkéményű tűzhellyel ellátott előtérből. Majd valamikor az 1900-as években kiegészült még konyhával, szobával és istállóval. Jelenlegi tulajdonosa, a művésznő és férje még 1979-ben vették meg a romos házat és családi összefogással 35 éve bővítik-komfortosítják azt.

A ház berendezése hasonló „ütemben” készült: telerakva piacról és kéz alól kiselejtezett régiségekkel, a vidéki élet muzeális relikviáival: szemeskályhától a falióráig, tejesköcsögtől a faragott lócáig. Veráék épp ezt a békebeli és szerethető Balaton-felvidéki parasztpolgári hangulatot igyekeztek megőrizni régi-új otthonukban, amit már nem csak nyaralóként, de egész évben használnak. S ahova már évek óta felnőtt gyerekeik és az unokák is visszajárnak külföldi életükből, hiszen őket is rabul ejtette a balatoni nyár „anno és most” szépsége.    

Innen gyökerezik Fekti Vera festészete, itt készülnek nagy szenvedéllyel azok a balatoni akvarellek, melyek budapesti, veszprémi, székesfehérvári galériák és tárlatok rendszeres szereplői. A teraszos, ligetes kert kiváló menedék és egyben folytonos inspiráció a művésznő számára, aki az „Almádi Festők Társaságának” oszlopos tagja. Olajfestményei témáját a vidéki gyerekkorból, régi családi fotókból, képeslapokból meríti, bennük a fényképezés elemei, a korai fotográfiák textúrái is tetten érhetők.

A kopott, karcolt felületek, a szépia-barna és az indigókék öregített árnyalatai szerepelnek azokon a képein, melyeken az megszakított múltidőt próbálja rekonstruálni az örökifjú rajztanárnő. Képein szinte maga is elvegyül az akkori járókelők, fürdőzők, fényképezkedők között. A régi idők balatoni fürdőéletet – melyet már csak korabeli képeslapokról láthatunk – szintén feldolgozza képein, amiken a fából készült fürdőházak és légsátrak körül mókás úszódresszekben pózolnak a napernyős kisasszonyok és kackiás gavallérjaik.

– „A hegyoldalba kapaszkodó teraszos kertből, a teraszon üldögélve valósággal rabul ejt a tó látványa, mely napszakonként más ruhát ölt és mindig új alkotásra késztet.” – vallja Fekti Vera, akinek legújabb festményeit a 2017. július 7-én pénteken, 17 órakor nyíló tárlaton láthatjuk a balatonfűzfői Vágfalvi Ottó Művelődési központban és Könyvtárban. A kiállítást Fábián László grafikusművész és Prei Gábor zongorista nyitja meg, a festmények július 28-ig láthatók.

Fotók: Böjtös Kinga (vizitkartya.blogspot.com)
Festmények, a művész engedélyével: http://fektivera.blogspot.hu/