„Hogyha a Hold rá fátylat ereszt…” – Éjszakai nyomozás – Kiállítás és detektívjáték a Mezőgazdasági Múzeumban

Fotó: Tóth Viktória

Látványos, interaktív, két részből álló, a detektívjátékok izgalmas világába és az éjszaka rejtelmeibe kalauzoló kiállítással várja a látogatókat az őszi hónapokban a Vajdahunyadvár. A négy éven felülieknek szánt időszaki kiállítás és detektívjáték a maga pompájában is csodálatos épület gótikus szárnyába építette be a nyomozás első hat játékállomását, hogy az azt sikeresen megfejtők aztán beléphessenek a nagyterembe, egy külön kiállításként felépített virtuális éjszakai kertbe, ahol a játékállomásokat járva a természet éjszakai csodáival is megismerkedhetnek.

img_0995

A múzeum termeiben előbb kitanulhatjuk a nyomolvasás és felderítés fortélyait, hogy aztán a „bűntett” helyszínére érkezve egy rejtélyes éjszakai bajkeverő nyomába eredjünk. A detektívjáték szöveges játékfüzete tizenkét játékállomáson, azaz tizenkét képzeletbeli helyszínen vezet keresztül. A játék során, zseblámpával a kezünkben kell lépésről lépésre felderítenünk a furfangos csínytevő tetteit. Fejtörők, kérdések vezetnek minket nyomra, és ha elég ügyesek vagyunk sikerrel gyűjthetjük be az árulkodó bűnjeleket és hátrahagyott bizonyítékokat, melyek végül segítenek a tettes leleplezésében.

img_1018

Az F Exhibition szervezésében megvalósuló, külsős kiállítás egy olyan látványos és informatív anyagot állít össze, amely az éjszakai nyomozáson keresztül a napszakok közül kizárólag a természet éjszakai titkaira fókuszál. A tárlat korosztálytól függetlenül élvezhető, nem csak a látványos és színes elemek miatt, de a tablók szövegezésével is törekszik arra, hogy a már olvasni tudó kis múzeumlátogatók akár felnőtt kísérő segítsége nélkül is értelmezni tudják az olvasottakat és látottakat. És ez fordítva is igaz, nem kell feltétlenül gyermekkel érkeznünk ahhoz, hogy ne találjunk számunkra új vagy érdekes információt a természet éjszakai életéről.

img_1052

A kiállítás anyaga nem csak az állatvilág éjszakai életét és szokásait, de a napszakra jellemző jelenségeket is megismerteti az érdeklődőkkel. A felépített detektívjáték szabályait követve az éjszakai életet élő állat- és növényvilág jellegzetességeivel is megismerkedhetnek a játékosok. Olyan érdekességek derülnek ki a tablókról, hogy hogyan és miért alszanak a fák, miért záródik be a virágok szirma éjszaka, hogyan érzékelik az állatok az illatokat, miért annyira fontos számukra a hangok jelentése, de arra is fény derül, hogyan tudhatjuk meg a tücsök ciripelésének ütemezését figyelve hány fok van…

[Galleries 413 not found]

A hatalmas térben felépített, látványos, interaktív kiállításon nem maradunk magunkra akkor sem, ha egyedül érkezünk ide vagy elbizonytalanodunk egy-egy kérdés megválaszolásában. Hűséges segítőnk egy fekete macska személyében ölthet testet, akinek a nyomait követve támogatást kaphatunk a kérdésekre adott válaszokat illetően és akinek fenntartásai lennének a fekete macskákat övező babonák terén, az is segítséget kaphat ennek feloldásához. A sikeres nyomozómunkáért a kiállítás végén minden detektívtanonc jutalmat kap.

img_1000

A nagycsoportos óvodásoknak, kisiskolásoknak és kisgyermekes családoknak ajánlott, tartalmas időtöltést kínáló kiállítás: az „Éjszakai nyomozás – Detektívjáték holdfényben” című tárlat 2016. szeptember 24-től november 6-ig látogatható a Mezőgazdasági Múzeumban, a Vajdahunyadvárban. Az interaktív kiállítás október 14-én, pénteken különleges, esti nyitvatartással várja a kalandvágyó érdeklődőket, ezen a napon 10-20 óráig lehet nyomozni, de az ünnepnapokon (október 23-án, november 1-jén), és az őszi szünetben is végig nyitva tartanak. Az Éjszakai nyomozásra jegyet váltó közönség a múzeum összes állandó és időszaki kiállítását megtekintheti. Éljünk ezzel a lehetőséggel.

img_1076

A címben szereplő „Hogyha a Hold rá fátylat ereszt” sor Weöres Sándor Galagonya című verséből lett kiemelve.
,