Francis Ford Coppola életműdíjat kap a Stockholmi Nemzetközi Filmfesztiválon

Francis Ford Coppola életműdíjat kap a Stockholmi Nemzetközi Filmfesztiválon novemberben.

„Eddig még nem volt részem abban az örömben, hogy ellátogassak Svédországba és fővárosába, Stockholmba, pedig mindig is szerettem volna” – idézte a filmrendezőt kedden a Variety.com.

A stockholmi filmmustra bronzlovat ábrázoló életműdíját korábban mások mellett David Cronenberg, David Lynch, Lauren Bacall, Vong Kar-vaj és Claire Denis vehette át.

„Amikor a fesztivált 27 évvel ezelőtt megalapítottuk, írtunk egy listát azokról a rendezőkről, akiket szívesen hívnánk meg. A listán Francis Ford Coppoláé volt az első név. A filmművészet keresztapjának vendégül látásával egy álmunk vált valóra” – fogalmazott Git Scheynius, a fesztivál igazgatója. A művészt méltatva kiemelte, hogy miközben Coppola filmjei autentikusan ábrázolják a korszakokat, amelyekben játszódnak, a mai nézők számára is aktuálisak maradtak.

A 77 éves producer-forgatókönyvíró-filmrendező pályafutása során öt Oscar- és négy Golden Globe-díjat kapott filmjeiért. Legismertebb alkotásai közé tartozik az Apokalipszis most és A keresztapa-trilógia. Legutóbbi alkotását, a Distant Visiont tavaly vetítették Észak-Amerikában.

Forrás: MTI

 

 

,