Boksz edzés a hétvégén egy budapesti művészeti galériában

Ingyenes boksz workshop várja az érdeklődőket a hétvégén, május 7-én és 8-án a budapesti Stúdió Galériában. A rendhagyó edzés A küzdelem élvezete című nemzetközi csoportos kiállítás egyik programja. A kiállítás a sportot és a fizikai küzdelmet a test politikájával kapcsolja össze, s a személyes megmérettetésektől a politikai és társadalmi harcokig jut el.

boksz2  Sandra SelimovicA küzdelem élvezete (Enjoy Your Struggles) című kiállítás a mottóját egy bokszolási útmutatótól kölcsönözte, amely a küzdelem élvezetét, a kitartást és az elhivatottságot elengedhetetlennek tartja a győzelemhez. Ebből a sportolói attitűdből indulnak ki a nemzetközi csoportos kiállításon résztvevő művészek, akik a saját tapasztalataikon, illetve közös, társadalmi ügyeken keresztül közelítenek a mindennapos harcok kérdéséhez.

Az ökölvívásból indul ki Flohr Zsuzsi projektje, a Zsidó Reneszánsz Boksz Klub, amely a zsidó sportegyesületek történetét eleveníti fel. A 19. és 20. század fordulóján megjelenő muscle jew, azaz „izom zsidó” fogalmához visszanyúlva az önkép és testpolitika kérdéseivel, a közösségi élet akkori és mai lehetőségeivel foglalkozik a bokszolás, a művészet és a performansz médiumán keresztül. A boksz itt nemcsak metafora: május 7-én, szombaton vagy május 8-án, vasárnap délután 3-tól 5-ig a klub minden érdeklődőt – a teljesen kezdőket is – boksz workshopra invitál a Rottenbiller utca 35. szám alatti galériába. A rendhagyó edzéseket az Ausztriából érkező Tatiana Kai-Browne tartja, aki építészetet tanult Hannoverben és Bécsben, jelenleg pedig a Bécsi Képzőművészeti Egyetem hallgatója. Tatiana 2012-ben kezdett bokszolni és 2014 óta tart bokszedzéseket. A budapesti workshopon nemcsak a sport alapjait mutatja be az érdeklődőknek, hanem személyes tapasztalatai alapján arra is rávilágít, mi lehet a boksz szerepe az identitás formálásában, hogyan tanítja meg a boksz felismerni a saját erőnket és határainkat, hogyan tanít meg nemet mondani, és hogyan segít a saját személyiségünk megerősítésében?

boksz foto Michael Krebs

Boksz workshop Tatiana Kai-Browne vezetésével

Időpont: május 7. (szombat) és május 8. (vasárnap) 15 -17 óra között. A workshop egyes napjaira külön-külön is lehet jelentkezni. Kényelmes öltözék és edzőcipő szükséges!

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött: jewish.renaissance.boxing.club@gmail.com

Helyszín: Stúdió Galéria – Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület, 1077 Budapest, Rottenbiller u. 35.

A boksz workshop után, május 8-án, vasárnap 18 órakor ingyenes tárlatvezetést tartanak A küzdelem élvezete című kiállítás kurátorai, Erdődi Katalin és Flohr Zsuzsi.

A küzdelem élvezete (Enjoy Your Struggles) című kiállításban egyéni és közösségi küzdelmek kortárs és történeti példái találkoznak: a zsidó sportegyesületek történetét felelevenítő boksz klub mellett megismerkedhetünk az egyre jelentősebbé váló Kurd Nőmozgalommal, a korai magyar feminizmus elfeledett vezéralakjával, Schwimmer Rózsával, a kelet- és közép-európai roma és szinti közösségek küzdelmeivel, valamint betekintést nyerhetünk egy művészpáros önkritikus párterepiájába. A kiállítás május 21-ig látogatható.

Támogatók: Osztrák Kulturális Fórum, Osztrák Szövetségi Kancellária Művészeti és Kulturális Osztálya, Nemzeti Kulturális Alap

Bővebben: http://studio.c3.hu/

Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/1669297026664213/

,