Jön a VII. Monotánc Fesztivál

Hetedik alkalommal rendezi meg a Közép-Európa Táncszínház a Nemzetközi Monotánc Fesztivál biennálét, idén ismét a VII. kerületi Bethlen Téri Színházban, május 11. és 14. között. Négy este alatt összesen 13 szólótánc produkció várja a közönséget az elmúlt évek kínálatából válogatva.

monotanc montazs

A fesztiválra ez alkalommal is a neves hazai alkotó-előadók – Feicht Zoltán, Gergye Krisztián, Góbi Rita, Halász Gábor, Hargitai Mariann, Horváth Adrienn, Hód Adrienn, Ivanov Gábor, Juhász Kata, Kovács Péter, Kun Attila, Nagy Csilla, Réti Anna, Újvári Milán – mellé egy-egy külföldi művészt is meghívtak. A fesztivál második napján a szlovák Tomas Danielis, azt követően a bolgár származású Miroljuba Petrova, az utolsó napon pedig a dél-koreai Lili Jungin Lee táncelőadása látható.

Az idei fesztivál programját a G.I.T.T . – Gangaray Improvizációs Tánctalálkozó színesíti a Bethlen kávézójában. A Gangaray Trambulin fiatal táncosai (Illés Tímea, Kunc Dóra, Kiss Virág, Temesvári Zsófi, Keresztesi Lili, Laza Tímea) improvizálnak Hámor József zenei kíséretével.

A fesztivál első napján Dusa Gábor, Kenyeres Csilla és Lékó Tamás Test/Képek című közös fotókiállítása nyílik a Bethlen Galériában

A hetedik alkalommal megrendezésre kerülő Nemzetközi Monotánc Fesztivál hiánypótló szerepet tölt be a magyarországi kulturális palettán mint tematikus táncfesztivál.

A 2005-ben Dunaújvárosból induló – s azóta nemzetközivé vált – fesztivál 2008-ban a MU Színházba, majd a néhai Gödör Klubba költözött, most pedig harmadik alkalommal ad otthont neki a VII. kerületi Bethlen Téri Színház.

A monotánc elnevezést a monodrámák ihletésére és mintájára alkottuk. Azokat az előadásokat soroljuk ebbe a körbe, amelyek alkotóik személyes vallomásait dolgozzák fel. A monotánc azonban nem (feltétlenül) azonos a szólótánccal, így nem kizárólag szóló-előadások tartoznak a meghívott előadások körébe. Az idei előadások némelyikében a szólótáncos mellé zenész társ(ak) csatlakoznak, s van, ahol a szóló egy másik jelen lévő figura viszonylatában bontakozik ki – mondta el Szögi Csaba, a fesztivál igazgatója.

Fesztiválprogram:

Május 11. (szerda)
19.00 Közép-Európa Táncszínház: K-Arcok
Hargitai Mariann: Lépcső (koreográfus: Réti Anna)
Ivanov Gábor: Uraim (koreográfus: Hód Adrienn)
Horváth Adrienn: Metamorfózis (koreográfus: Halász Gábor)
Kovács Péter: Mind1 (koreográfus: Kun Attila)
Az előadás szünetében a fotókiállítást megnyitja Szögi Csaba fesztiváligazgató.

Május 12. (csütörtök)
19.00 Tomas Danielis: Locus – concept of me (Ausztria/Dánia/Szlovákia)
20.30 G.I.T.T . – Gangaray Improvizációs Tánctalálkozó
21.00 Feicht Zoltán: Pari (Bemutató)
21.30 Nagy Csilla: FearFrog

Május 13. (péntek)
19.00 Góbi Rita – Szegő Dávid: Ne hisztizz!
20.30 G.I.T.T . – Gangaray Improvizációs Tánctalálkozó
21.00 Miroljuba Petrova – Sanne Clifford: Mira Mira (Bulgária/Hollandia)
21.30 Gergye Krisztián: Hattyú (Bemutató)

Május 14. (szombat)
19.00 Juhász Kata: Rossz tanuló felel
20.30 G.I.T.T . – Gangaray Improvizációs Tánctalálkozó
21.00 Újvári Milán: Nonszensz
21.30 Lili Jungin Lee: Skins (Ausztria/Dél-Korea)

www.bethlenszinhaz.hu
www.monotanc.hu

monotanc plakat

Forrás: Közép-Európa Táncszínház
,