Szabó Nóra – Lepel – Budapest Pont

Szabó Nóra – Lepel

Megnyitó: 2016. május 3. kedd, 19 óra, Budapest Pont, Budapest V., Királyi Pál u. 18.
A kiállítást megnyitja: Mélyi József művészettörténész

A kiállítás megtekinthető: 2016. május 3-14.
Hétköznap: 10-17 óra
Szombat: 10-14 óra
+ a Budapest Pontos események előtt, alatt, után

A megnyitót a Delle Association támogatja.

„Mindannyian hagyunk nyomot. A gyerekes önérzet hagyna legalábbis. De legtöbbször csak széttárt karok és mosott kezek fekszenek a hétköznapok alá, tehetetlen nyomaikat hátrahagyva, a passzivitás maradvány-foltjait egy nevetségesen rövid idő erejéig.

Szabó Nóra frottázsai a valódi cselekvő alternatívát kezdik el kidolgozni. Pillanatnyi intuitív aktus lenyomatai testéről, a maguk intimitásában, önmegmutatássá dolgozva egy kezdeti, önmegismerő kísérletet. Az elevenség megjelenései. Ennek az énmegismerésnek és felmutatásának a paradoxonai ezek a képek.

A formájuk, létrehozásuk körülményei, technika és tárgy, mind kódolva hordozzák a tökéletlenséget. A rajtuk megjelenő test absztrakt lesz, és szükségszerűen torzó, az alkotó testrészek, karok, kezek elrejtve maradnak, de így mindenen észrevenni az akaratosságot, a tudat és a test nem válnak szét, dinamikusan egybeformálódhatnak a papíron.

Legközvetlenebb természetes ismeretforrásunk ez, a test, melyhez egyértelműen naturális anyagokat dolgoz hozzá, a papírt és a szenet, sajátságos keménységű, tapintású anyagokat érint magához, szinte meditatív eseménnyé alakítva a képek elkészültét, papírzörej, testhangok, kézmozdulatok, átszűrődő fények és szagok játsszák át az alakokat.

Se testünkhöz, se jelentéseinkhez nem férhetünk hozzá teljességükben, a tökéletesség ebben a három dimenzióban csak illúzió. Ezt az ember, a nő, a művész büszke öntudatosságával vállalja és mutatja meg Szabó Nóra, aki az anyag mögé rejtőzik, hogy elrejtettségéből fedhesse fel meztelen nyomait valóságának, mutathasson valamit, ha lehetséges, „a tökéletes” illuzórikusságából.” Hegedűs Blanka

Az esemény Facebook-oldala: https://www.facebook.com/events/1723226351253088

Forrás: Budapest Pont