Apák könyve: prózában, zenében

Apás napra készül a Pannon Filharmonikusok, május 7-én, szombat délután ugyanis a zenekar egy egész napos programsorozattal járja körbe az apaság mai és múltbeli mibenlétének kérdéseit.

Vámos Miklós

Vámos Miklós

A délutáni programkínálat Vámos Miklós Apák könyve című családregénye és annak zenei feldolgozása köré szerveződik. A zenekar hangversenyprogramja rendhagyó módon ezúttal egy prózai előadással kezdődik, melyet maga az író tart felmenői életéről, sorsáról, ezt követi a Pannon Filharmonikusok és Gerendás Péter közös hangversenye, melyen az ismert muzsikus Apák könyve című, könnyűzenei albumának szimfonikus feldolgozása hangzik el. A nagyzenekari átirat Fekete-Kovács Kornél munkája, aki mint trombitaművész szintén közreműködik a produkcióban.

Gerendás Péter

Gerendás Péter

A 18 órakor kezdődő koncertprogramot 16 órától egy erre az alkalomra megkomponált portrébeszélgetés előzi meg, melyen a pécsi, rádiós újságíró, Schweier Rita közismert pécsi apákkal és felnőtt gyermekeikkel beszélget az apaságról, a gyermekek és az apák kapcsolatáról. A beszélgetés résztvevői:

Pinczehelyi Sándor és Pincehelyi András
Prof. dr. Szabó István és Ifj. dr. Szabó István (egyetemi magántanár)
Dr. Zeller Gyula és Dr. Zeller Judit

A portrébeszélgetésre jegyet váltók egy sütemény és egy frissítő elfogyasztása mellett hallgathatják meg a családi diskurzusokat.

Az egész napos programsort egy − a Kodály Központ hangversenytermében 14 órakor megrendezett − filmvetítés indítja útjára, melyen Robert BentonDustin Hoffmann és Meryl Streep főszereplésével készült −  Kramer kontra kramer című, többszörös Oscar-díjas filmjét nézhetik meg az érdeklődők.

Fekete Kovács Kornél

Fekete-Kovács Kornél

Teljes program:

14:00 – Filmvetítés: Kramer kontra kramer
16:00 – „Nem esik messze…” – portrébeszélgetés pécsi apákkal és gyermekeikkel Schweier Rita moderálásával
18:00 – Hangversenyprogram: Vámos Miklós előadása, majd Gerendás Péter és a Pannon Filharmonikusok közös koncertje (közreműködik, hangszerelés: Fekete-Kovács Kornél)

A Pannon Filharmonikusok szeretettel vár minden apát, anyát, fiút és lányt.

Jegyek személyesen a Kodály Központ jegypénztárában és az ismert jegyirodákban, online pedig a www.jegymester.hu weboldalon válthatók.

Forrás: Pannon Filharmonikusok
,