Az E-Klub tiszteletére avatják a Cseh Tamás Program ötödik poptörténeti emlékpontját

A Budapesti Műszaki Egyetem egykori E-Klubja tiszteletére avatják fel az NKA Cseh Tamás Program ötödik poptörténeti emléktábláját 2016. április 21-én délben. Az elkövetkező hónapokban a magyar könnyűzene történetének további emblematikus fővárosi és vidéki helyszínein helyeznek majd el táblát. Akik felkeresik az emlékpontokat, poptörténetünk izgalmas, térbeli vetületét ismerhetik meg.

Az NKA Cseh Tamás Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzése Alprogramja az egykori Ifipark területén, a Várkert Bazárban avatta első poptörténeti emlékpontját 2015-ben, A Zene Ünnepén, amelyet november 9-én a Lágymányosi Közösségi Házra emlékező tábla átadása követett. 2016. január 22-én, Cseh Tamás születésnapján újabb helyszínnel bővült a könnyűzenénk legfontosabb helyszíneit bemutató útvonal. Bródy János és a Szörényi testvérek jelenlétében a Balzac utcai Bosch Klub homlokzatán helyeztek el emléktáblát, majd január 28-án a 20. kerületi Csili Művelődési Ház színháztermének előterében a negyedik poptörténeti emlékpontot is átadták.

A poptörténetünk legfontosabb helyszíneit megjelölő ötödik táblát 2016. április 21-én, 12 órakor a BME sokszáz bulit látott E épületének oszlopsorán avatják az egykori főszervezők, az E-Klub színpadán fellépő zenészek, illetve a rajongók körében. Az átadó ünnepségen köszöntőt mond Bajnai Zsolt, a Nemzeti Kulturális Alap Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégiumának vezetője, valamint Hegyháti József, az E-Klub alapítója.

Az E-Klub 1968-ban nyílt meg a Budapesti Műszaki Egyetem E épületének aulájában és 1990-ig üzemelt eredeti helyén. A hatvanas években pezsgő klubélet folyt itt, egyike volt a legismertebb szórakozóhelyeknek. Szombat esténként a soulzenét játszó Atlasz együttes volt a házigazda. Később a Kinizsi utcai egyetemi klubból ide került az Omega, míg a bárban a Sakál Vokál zenélt. A külföldre szerződő Atlasz helyett aztán a Bergendy lett a rezidens, az Omegát pedig a Generál váltotta 1973-ban, de játszott itt többek között az Illés, a Mini, a Benkó Dixieland Band, a Bajtala és az LGT is.

Forrás: Cseh Tamás Program