Csukás Istvánt köszöntötték 80. születésnapja alkalmából a PIM-ben

Csukás István művei Jókai Mór és Petőfi Sándor alkotásaihoz hasonlóan részei a magyarok kollektív tudatának – fogalmazott Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke pénteken a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) dísztermében, ahol a Kossuth-díjas költőt, írót 80. születésnapja alkalmából köszöntötték.

Budapest, 2016. április 1. A 80 éves Csukás István Kossuth-díjas költõ, író (b) a születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen és Farkas László irodalomtörténész a Petõfi Irodalmi Múzeumban, Budapesten 2016. április 1-jén. MTI Fotó: Bruzák Noémi

A 80 éves Csukás István Kossuth-díjas költő, író a születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen és Farkas László irodalomtörténész a Petőfi Irodalmi Múzeumban, Budapesten 2016. április 1-jén. –
MTI fotó: Bruzák Noémi

Noha a szélesebb közönség meseíróként ismeri Csukás Istvánt, lírája a 20. századi magyar költészet egyik kimagasló teljesítménye – fűzte hozzá Szentmártoni János. Kiemelte: Csukás István sikereinek egyik titka, hogy mélységes ismerője a gyermeki léleknek.

E. Csorba Csilla főigazgató a PIM nevében a 80. születésnapját április 2-án ünneplő szerzőnek ajándékként átadta a Havas rét című Kormos István-vers kéziratának másolatát. Mint beszédében fogalmazott, Csukás István mindig jobbra, többre vágyó gyermek, mégis felelős gondolkodó maradt.

Csukás István Kosztolányi Dezsőhöz hasonlóan a boldogság, az öröm keresésének és megtalálásának költője – mondta méltatásában Pomogáts Béla irodalomtörténész. Hozzáfűzte: Csukás István művei segítenek elviselni az emberiség, a nemzet és saját sorsunk nehézségeit.

Semmiféle különbség nincs az úgynevezett gyerekeknek szóló művészet és a felnőttirodalom között, mindkettőnek ugyanazon minőségi szempontok alapján kell elbírálás alá esnie – hangsúlyozta Csukás István, akivel az esten Farkas László kritikus, irodalomtörténész beszélgetett.

Az ünnepelt felidézte, hogy gyermekként önmagában a szavak varázsa, játéka elég volt ahhoz, hogy minden kezébe kerülő művet elolvasson, függetlenül attól, értette-e az adott könyvet. 18 éves korában jelentek meg első versei, elmondása szerint amikor először látta saját írásait nyomtatásban, „minden eldőlt”, és tudatosan kezdett el készülni a költői pályára.

Csukás Istvánt a műveit megjelentető Könyvmolyképző Kiadó részéről Katona Ildikó alapító-igazgató és Lele József ügyvezető igazgató, míg gyermekkora fontos helyszíne, Balatonszárszó nevében Dorogi Sándor polgármester köszöntötte.

Az ünnepségen Csukás István pályatársai, olvasói és tisztelői között mások mellett részt vett Kalász Márton Kossuth-díjas költő és Kodály Zoltánné Péczely Sarolta is.

Forrás: MTI