Hétfőn kezdődik a Tarjáni Tavasz rendezvénysorozat

Hétfőn kezdődik Nógrád megye legjelentősebb művészeti fesztiválja, a két hónapig tartó Tarjáni Tavasz.

Fekete Zsolt, Salgótarján szocialista polgármestere a rendezvény pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: 1988 óta minden évben megrendezik a fesztivált, és mivel ötven éve, április 4-én adták át a József Attila Művelődési Központ épületét, a programokat e jubileum jegyében szervezik.

Simon Lajos, a művelődési központ igazgatója a programokat ismertetve kiemelte, hogy április 4-én időkapszulát helyeznek el Salgótarján Fő terén, és ötven galambot röptetnek fel a fél évszázados jubileumon. Ezen a napon lesz a Salgótarjánból Elszármazott Művészek Fesztiválja, a helyi kötődésű művészek sorában Pándy Piroska opera- és operetténekes, Alapi István és Szolnoki Péter zenész, valamint Szorcsik Viktória, Kocsis Pál és Pindroch Csaba színész is fellép.

Április 11-én az ExperiDance mutatja be a Boldogság 69:09 című produkciót, 23-án pedig koszorúzással és emlékfutással egybekötött Zenthe Ferenc Emléknapot szerveznek Salgóbányán.

A Szerdatársaság Irodalmi Kávéház egy-egy áprilisi és májusi estjén Beer Miklós váci megyés püspökkel beszélgetnek Szeressetek ott, ahol gyűlölnek című interjúkötetéről, és bemutatkozik Karaffa Gyula író-költő a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház művészeinek közreműködésével.

Jótékonysági koncert is lesz a salgótarjáni rászoruló gyerekekért, felvidékiek részvételével rendezik a Palóc Hagyományok Családi Napját, majd május 29-én a gyermeknapi rendezvényekkel ér véget a Tarjáni Tavasz.

Idén már a 32. Nemzetközi Dixieland Fesztivált rendezik meg Salgótarjánban május 6. és 8. között. Mint Tóth Csaba fesztiváligazgató elmondta, a fesztiválon koncertet ad többek között a Front Band, a Molnár Dixieland Band, és Berki Tamás, aki májusban ünnepli 70. születésnapját. A gálakoncerten az ExperiDance és a Békéscsabai Jókai Színház közös produkcióját, a Frank Sinatra – A hang című előadást láthatják a nézők Vastag Tamás, Szomor György és Gubik Petra főszereplésével.

A Tarjáni Tavasz programsorozatában nyolc kiállítás idézi fel a művelődési központ és a salgótarjáni kulturális élet ötven évét.

Forrás: MTI