A Mustang című film nyerte az Európai Parlament LUX-díját idén

A Mustang című film nyerte az Európai Parlament 2015-ös LUX-díját – jelentette be Martin Schulz, az EP elnöke a keddi plenáris ülésen rendezett díjátadón Strasbourgban.

A Mustang öt nővér történetét meséli el, akiket kényszerházasság keretében akarnak férjhez adni. A fiatal nők ehelyett saját életüket élve megtörik a hagyományt.

A döntős alkotásokat az Európai Unió 28 tagállamában a decemberig tartó időszakban rendezett LUX-filmnapokon vetítik majd.

Az EP célja, hogy a lehető legtöbb európai részesülhessen az európai mozi gazdagságában és sokszínűségében, és az, hogy vita alakulhasson ki a filmek által felvetett kérdésekben – írja közleményében az Európai Parlament.

A Mustangon kívül még két film jutott a döntőbe. Jonas Carpignano rendezésében a Mediterranea, amely egy olyan afrikai migráns megpróbáltatásit mutatja be, aki azért indul útnak Európába, hogy ott megtalálja lányát és nővérét. Döntőbe jutott még az Urok (A lecke) című film Krisztina Grozeva és Petar Valhanov rendezésében. A film egy tanárnőt mutat be, aki egy bolgár kisvárosban tanítja jóra a gyerekeket, de egy nap megzsarolják, és döntést kell hoznia jó és rossz között.

Forrás: MTI

Szabadon, akár a vadlovak, már hogyha lehet… Mustang – LUX-filmnapok az Urániában – November 3-5.

A lecke – LUX-filmnapok az Urániában – November 3-5.