A lecke – LUX-filmnapok az Urániában – November 3-5.

Szerző: Braczkó Dóra

Klassz dolog, ha valakinek elvei vannak, de azzal még nem lehet jóllakni. Nagyjából ez az a lecke, amit egy tanárnőnek meg kell tanulnia A leckében, hiába oktatja elképesztő önfegyelemmel és példamutatással a diákjainak azt, hogy vannak olyan törvényi és erkölcsi szabályok, amiket semmilyen körülmények között nem lépünk át.
Petar Valchanov, Kristina Grozeva: A lecke

Petar Valchanov, Kristina Grozeva: A lecke

Persze a film egésze nem szűkíthető ebbe az egy mondatba, mégis végig azt kutatja, hol van a sarokba szorítottságnak az a pontja, ami a leg elvhűbb embert is arra késztetheti, hogy újragondolja a cselekedeteit alapvetően meghatározó szabályok érvényességét.
Petar Valchanov, Kristina Grozeva: A lecke

Petar Valchanov, Kristina Grozeva: A lecke

A rendkívül fegyelmezetten élő főhősnőt, Nadét az sodorja egyre abszurdabb helyzetekbe és bajba, hogy a körülötte élők viszont lépten-nyomon felrúgják a legalapvetőbb normákat is. Angoltanárként sok időt szán arra, hogy a diákoknak megtanítsa, mi a becsület, az egyik tanuló mégis rendszeresen lop a társaitól. Feleségként figyel a pénzre, de férje titokban mégis másra költi a törlesztőrészletekre szánt összegeket, és a házuk végrehajtás alá kerül. A vállalt pluszmunkákat mindig idő előtt elvégzi, a bére azonban valahogy mégis késik. És Nade sosem jön ki a sodrából, ha csalódnia kell, rendületlen hittel keresi a kompromisszumos megoldásokat, mert hiszi, hogy az emberek igazából jók, eszükben sem lenne másoknak ártani, csak a körülmények kényszerítik tévútra azokat, akik gyengébbek. Mikor azonban saját apjában is csalódnia kell, nála is elszakad a cérna. Akárcsak a bank alkalmazottai, a jegykezelő, az uzsorás, a diákjai, vagy a férje, az apja is a saját kisstílű egyéni érdekeinek a megvalósulásához köti az életmentő segítséget, s Nade, miután az egész világ cserben hagyta, úgy dönt, felrúgja eddigi elveit és mások érdekeit talán életében először figyelmen kívül hagyva tisztességtelen eszközökhöz nyúl. De vajon tanárként mindezek után hogy dönt az időközben tetten ért kis tolvaj sorsáról?
Petar Valchanov, Kristina Grozeva: A lecke

Petar Valchanov, Kristina Grozeva: A lecke

A „tisztességesnek maradni” kérdésköre, a becsület és az elvekhez való hűség kultúrafüggetlen téma. A lecke ugyan bolgár-török film, de tulajdonképpen bármelyik országban játszódhatna, ezek a helyzetek és emberi magatartások bármelyik kultúrában ismerősek lehetnek. Már nem az első eset, hogy a LUX-filmnapok vetítéséről azzal a tanulsággal jövök ki, hogy bár különböző népek tagjaiként más-más kultúrába születtünk, de az életünk kihívásai, feladataink, csalódásaink és kétségeink mégis döbbenetesen egyformák. Ezt megmutatva a LUX-filmdíj és az azt kísérő Filmnapok repertoárja általában nem a multiplex mozik csillogó világából jövő szórakoztató tömegfilmekkel akar versenyre kelni, hanem egy olyan közösséget teremt, ahol finom eszközeivel mindannyiunk húsbavágó témáira is reflektál. És még egy-egy nehezebb film után is üdítő élmény azzal a tudattal kijönni a moziból, hogy jócskán van miről beszélgetni.

THE LESSON PHOTO NEW 20

A lecke (Urok)
színes, feliratos, bolgár-görög dráma, 97 perc, 2014 (16)
Bemutató dátuma: 2015. november 5. (Forgalmazó: Mozinet)
Rendező: Petar Valchanov, Kristina Grozeva
Forgatókönyvíró: Petar Valchanov, Kristina Grozeva
Operatőr: Krum Rodriguez
Producer: Petar Valchanov
Executive producer: Kristina Grozeva
Vágó: Petar Valchanov
Szereplők:
Margita Gosheva
Ivan Barnev
Ivan Savov
Poli Angelova
Kiril Bakalov
Stefan Denolyubov
Ivanka Bratoeva

Fotók forrása: Uránia Nemzeti Filmszínház