Szabadon, akár a vadlovak, már hogyha lehet… Mustang – LUX-filmnapok az Urániában – November 3-5.

Szerző: Braczkó Dóra

Szabad vagyok. Jó, aláírom, a szabadság fogalmáról bőven lehetne még vitázni, de alapvetően, legalábbis úgy érzem, európai emberként és nőként ugyanolyan szabad vagyok, mint bármelyik korombeli férfi. Nyilván vannak mindenféle kötelezettségeim és korlátaim, de ezeket leszámítva azt tehetem, amihez csak kedvem van. Dolgozhatok, és hogy milyen munkát végzek, annak nagyjából csak a hozzáértésem szab határt. A keresetemből bármikor betérhetek a barátaimmal egy sörözőbe, sportolhatok, világgá mehetek, ezt sem korlátozza senki, legfeljebb a pénztárcám és az érdeklődésem. A férfiakkal annyiszor járok pórul, ahányszor én magam rosszul választok, és hogy végül kivel kötöm össze az életem, ebben is legfeljebb csak a választottam véleménye lehet gátló tényező, na meg az én ízlésem. És igen, mindez nekem természetes. Nekem… De vannak olyan kultúrák, élethelyzetek, ahol ez másként van. Ahol a fiatal lányokat már kamaszkoruk elején elkezdik egy férfiközpontú világ igényeihez edzeni. Mint a musztángokat, hiszen fiatalok és szilajak, akiket évezredes minták nyomán módszeresen kell betörni.
Deniz Gamze Ergüven: Mustang

Deniz Gamze Ergüven: Mustang

A Mustang című film öt lányról szól, akik nem olyan szabadok, mint én. Nem könnyű a helyzetük, főleg úgy, hogy a napjainkban játszódó történetben tőlük karnyújtásnyira is működik már egy szabadabb világ, amiből olykor ízelítőt kapnak ők is egy-egy pillanatra, míg otthonukban a patriarchális értékek védelmének leple alatt nagybátyjuk erőszakos zsarnoksága tombol. A film a „betörésük” időszakát kíséri végig, és az öt lány öt különböző módszerhez folyamodik, hogy enyhítse sorsát. A legnagyobbik szerencsés, szerelmi házasságot sikerül kiharcolnia, így végül boldogan köt kompromisszumot, de testvére már csak fásult beletörődéssel viseli a sokszor megalázó helyzeteket, amiket a sors hoz. Középső testvérük a tragédiáig lázad, de csak a legkisebb húga, Lale lesz képes végül életrevalóságával teljesen kezébe venni az irányítást, és kijuttatni legfiatalabb nővérét is a börtönszerű életből egy többet ígérő világba. Lale tudásvágya és a szárnypróbálgatásaiból eredő kalamajkák a film leghumorosabb jeleneteit eredményezik, ami kedves ellenpontozása ennek a szépen filmezett, de valójában rendkívül kíméletlen és tanulságos történetnek.

Deniz Gamze Ergüven: Mustang

Deniz Gamze Ergüven: Mustang

A Lecke és a Mediterrenea mellett ez a film a harmadik versenyzője az idei LUX filmdíjért folyó szavazásnak, aminek kapcsán a LUX-filmnapokon minden évben minőségi európai filmeket láthat a közönség. A díjat létrehozó Európai Parlament a filmforgalmazás segítésén túl azt is célul tűzte ki, hogy a filmeken keresztül szélesebb körben is témává tegye azokat a társadalmi kérdéseket, amelyekről szükséges volna európai szintű eszmecserét folytatni. Nos, ez a film kétségtelenül jó témát hozott, november 25-én pedig az is kiderül, a szavazó képviselők szerint volt-e ennél jobb az idei versenyben.

Deniz Gamze Ergüven: Mustang

Deniz Gamze Ergüven: Mustang

Mustang
színes, francia-német-török filmdráma, 97 perc, 2015
Bemutató dátuma: 2016. január 21. (Forgalmazó: Mozinet)
Rendező: Deniz Gamze Ergüven
Forgatókönyvíró: Deniz Gamze Ergüven, Alice Winocour
Operatőr: David Chizallet, Ersin Gok
Zene: Warren Ellis
Producer: Charles Gillibert
Vágó: Mathilde Van de Moortel
Szereplők:
Lale – Günes Sensoy
Nur – Doga Zeynep Doguslu
Ece – Elit Iscan
Selma – Tugba Sunguroglu
Sonay – Ilayda Akdogan
Erol – Ayberk Pekcan
Dilek – Bahar Kerimoglu

Fotók forrása: Uránia Nemzeti Filmszínház