Megnyílt a Budapesti Karácsonyi Vásár

Idén a szokottnál korábban, már pénteken megnyílt a Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásár a Vörösmarty téren.

Megnyílt a Budapesti Karácsonyi Vásár - MTI fotó: Kallos Bea

Megnyílt a Budapesti Karácsonyi Vásár – MTI fotó: Kallos Bea

A Városháza parkban november 21-től, a Szent István-bazilikánál pedig november 27-től várják adventi programokkal a látogatókat egészen január elejéig – mondta el Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője a Vörösmarty téri vásár nyitónapján tartott sajtótájékoztatón.

Az ügyvezető hozzátette, hogy a korai nyitást az utazási és turisztikai kedv generálása és a magas színvonalú kézműves termékek gazdag kínálata indokolja.

A Vörösmarty téren a hagyományokhoz híven kézműves gasztronómiai és iparművészeti termékek vásárával, ünnepi műsorokkal és koncertekkel készülnek. Bán Teodóra felhívta a figyelmet arra, hogy az évek óta Európa 10 legszebb karácsonyi vására között jegyzett forgatagon megjelenő kiállítókat szakmai zsűri választja ki immár több éve szigorú minőségi követelmények alapján.

A gasztronómia iránt érdeklődők számára egy 1200 négyzetméteres teraszon kínálják ételválasztékukat a melegkonyhák, és külön teraszt szenteltek az édességeknek. A hagyományos ételeken túl olyan különlegességeket is meg lehet majd kóstolni, mint az aszalt szilvás gulyásleves, a csicsókatócsni, a tépett malacburger, a „hun-dog”, a bárányszendvics sültpaprikakrémmel, vagy a kacsazsírban pirított sütőtök csípős tökmaggal. Az édességek között számos kézműves manufaktúra termékeiből lehet majd válogatni.

A színpadon népzenei, dzsessz-, crossover, alternatív, blues- és soulkoncertek váltják egymást hétköznap és hétvégén egyaránt. A gyerekeket hétvégenként bábszínházi és zenés-táncos előadások várják, a kézműves játszóházban pedig óvodás és iskolás csoportoknak és a családoknak tartanak foglalkozásokat. December 4-ig péntektől vasárnapig, utána pedig hétköznaponként is várják a gyerekeket, akik a gyertyaöntés, a mézeskalácssütés, a gyöngyfűzés, a nemezelés és a kosárfonás technikáit sajátíthatják el a fűtött faházban.

Újdonság a vásárban az ASAPA alkotócsoport által felállított Malacok húzta szánkókaraván játszótér, amelyben olyan rendhagyó játékokkal készülnek a szervezők mint például az ökotelefon vagy az interaktív ökotv.

November 29-től vasárnap délutánonként adventi gyertyagyújtásra várják a közönséget a téren, ahol 12 karitatív szervezet a hagyományokhoz híven a rászorulóknak gyűjt majd adományokat.

A Szabad Tér Színház a Városháza parkban harmadik alkalommal szervez programokat, amelyekre elsősorban a fiatalabb generáció tagjait várják. Az itt felállított üvegházban minden nap különböző művészi csoportok és együttesek mutatkoznak be, hétvégenként pedig bábszínházi előadásokat, gyerekkoncerteket, betlehemes játékokat lehet majd látni. Ebben az évben fiatal pop- és crossover együttesek is bemutatkoznak a helyszínen, de lesz zenével kísért kortárs irodalmi program is. A jótékonysági gálaesteken a Piros Orr Bohócdoktoroknak, a Salva Vita Alapítványnak, a Jótékonysági SütiGyárnak és az Őrzők Alapítványnak gyűjtenek.

Az Adventi Ünnep a Bazilikánál elnevezésű rendezvényen november 27-től esténként háromdimenziós fényfestéssel keltik életre a templom homlokzatát, idén először pedig a Zrínyi utca teljes hosszában kínálnak gasztronómiai ínyencségeket. A korábbi évekhez hasonlóan a helyszínen iparművészeti vásárral és 200 négyzetméteres korcsolyapályával várják a látogatókat, és lesz jótékonysági gyűjtés is.

Az ünnepi programok a Vörösmarty téren január 6-ig, a Városháza parkban január 3-ig, a Bazilikánál pedig január 2-ig tartanak.

Forrás: MTI