Thea-tér szeptemberben a Weöres Sándor Színházban

Transzparens tükröződések – Foky Éva kiállítása
Szeptember 12. szombat, 18 óra

Foky Éva 1995-ben diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. Azóta sikeresen szerepelt számos országos és nemzetközi kiállításon. Munkáit Európa több országában bemutatták már. Az utóbbi években őt ért számos kemény próbatétel alkotásait is meghatározta. A kiállítás fő anyagát is ezek a munkái alkotják. Ennek a korszaknak legújabb termése az egy hónapja díjjal jutalmazott Mikrokozmosz sorozata is többek között bemutatásra kerül.
A kiállítást megnyitja: prof. dr. Vig Károly, a Savaria Múzeum tudományos igazgatóhelyettese
Közreműködik: Kelemen Zoltán és Maronics Ferenc

Helyszín: Aula
A kiállítás megtekinthető: szeptember 23-ig
A belépés ingyenes.

Császárok napja – Felejtésre ítélve – Messalina
Szeptember 12. szombat, 20 óra

A legendás Claudius kíséretével a Róma melletti Ostiaban tesz látogatást. Utazásának célja, hogy megtekintse a kikötő építésének folyamatban lévő munkálatait. Szemlélődés közben megüti fülét kísérőinek fecsegése. Az ifjú nemesek arról pusmognak, hogy a császár bűnös hajlamairól és kéjvágyáról ismert hitvese, Messalina, kihasználva az uralkodó távollétét, s a szüreti forgatagot, örök hűséget készül fogadni Gaius Siliusnak, az egykori konzulnak. Claudius azonnal visszaindul az örök városba. A mulatság csaknem véres fordulatot vesz. Messalina cinkosai az életükért könyörögnek, a leszámolás azonban elkerülhetetlennek látszik. Claudius magához kéreti a rettegő, halálra sápadt Messalinát. Ítélkezni készül, ám sehogy nem képes felidézni, mitől is vált oly indulatossá szeretett asszonyával szemben.
Szakértő: Katona Attila
Szövegkönyv: Barták Balázs

Rendező: Jordán Tamás
Helyszín: Krúdy Klub
Jegyár: 2.800 Ft (ami a vacsora árát is tartalmazza)

Szállj költemény – Kelemen Zoltán és Varga Richárd előadóestje
Szeptember 16. szerda, 19 óra

Kelemen Zoltán, a Weöres Sándor Színház színművésze és Varga Richárd dalszerző, gitáros, énekes, elsősorban a magyar líra klasszikussá vált műveiből nyújtanak át egy csokorra valót a közönségnek „Szállj költemény” című előadásukban, de repertoárjukon parafrázisok, és a világirodalom nagyjainak versei is szerepelnek. A tizennégy különböző alkotó műveinek láncolata sajátos egységet alkot, melynek középpontjában a hatalom, a társadalom malmaiban őrlődő, az érzelmek viharaiban hánykódó ember áll, helyenként új kontextusba helyezve ismert és kevésbé ismert verseket egyaránt, melyeknek intim, bensőséges, egyszerű és emberközeli tolmácsolása különleges hangulatot kölcsönöz a produkciónak.

Helyszín: Stúdiószínpad
Jegyár: 900 Ft

Lázár F. Katalin: Vattacukros süket csend – könyvbemutató
Szeptember 18. péntek, 17.30 óra

„A tizenkét történetből álló novellafüzér fő üzenete, hogy nem az számít, milyen a világ, hanem hogy mi milyenné tesszük azt. Amikor látszólag úgy tűnik, hogy az emberi értékek kihalóban vannak, a Csend-sziget különleges miliője, a történetek egyáltalán nem hétköznapi szereplői, és a végén az önmagát oly őszintén feltáró Vattacukros süket csend bebizonyítják nekünk, hogy ezek az értékek igenis léteznek. A mi felelősségünk, hogy önmagunkban megtaláljuk, és soha ne hagyjuk elveszni őket. Az összetört szívű fiatalasszony küzdelme tiszteletre késztet, a bölcs Tükör háromgenerációs tapasztalata megfontolttá tesz, a pajkos öreg Tűzmester története jókedvre derít, a Tündér Mannák és a többi hős élete pedig lenyűgöz valamennyiünket. Rajtuk keresztül megismerhetünk életutakat, végigjárhatjuk az érzelmek színes skáláját, lemerülhetünk az emberi kapcsolatok mélységébe, és megtapasztalhatjuk az egyénre és környezetére gyakorolt hatásukat. Általuk tanulhatjuk meg, hogy az ember elsősorban önmagáért felel, és ha akar, akkor képes változtatni sorsa alakulásán.”

www.lazarfkatalin.hu
www.facebook.com/lazarfkatalin.hu
Helyszín: Krúdy Klub
A belépés ingyenes.

Mesterségek nyomában / „Mesterségünk címere” – Jordán Tamás beszélgetése Gráfik Imre néprajzkutatóval
Szeptember 21. hétfő, 17 óra

A beszélgetés alapja a Weöres Sándor Színház nagy sikerű Szakmák Színháza c. előadása, valamint a budapesti Néprajzi Múzeum kiadásában megjelent Céhemlékek – Guild relics című kötet. A színházi előadás öt szakmát ismertetett meg a közönséggel, a könyv mintegy félszáz mesterség tárgyi emlékét feldolgozva mutatja be a céhes kézművesség magyarországi történetét.
A könyvben tanulmányozott közel 250 műtárgy, illetve dokumentum; főként a Néprajzi Múzeum Mesterséggyűjteményének anyaga. A kollekcióból mind mennyiségében, mind múzeumi/muzeológiai és tudományos értékében a legnagyobb példányszámot a cégérek, a céhládák, és a céhbehívótáblák képezik.

Helyszín: Krúdy Klub
A belépés ingyenes.

Kötelező olvasmány – Géczi János: A Bunkerrajzoló
Likó Marcell – élettörténet – rekonstrukció
Szeptember 23. szerda, 18 óra

Szétesik – helyreáll. Két egészen különleges szellem találkozik ebben a könyvben. Géczi János József Attila-díjas író, a máig legendás Vadnarancsok szerzője most a Vad Fruttik énekesének élettörténetét rakja újra, építi fel – darabokból, emléktöredékekből, szorongások és tripek elképesztően izgalmas sorozatából. A Bunkerrajzoló nem Likó Marcell életrajza. Inkább egy fiatal fiú története, aki elmerül a reménytelenségben. A kábítószerek és a céltalanság örvénye mélyre sodorja, ám sorsa az, hogy megkapaszkodjon mégis, és lépjen mindig feljebb. A Bunkerrajzoló azt mutatja meg tűélesen, hogy Marci a Géczi Jánossal folytatott beszélgetésekben hogyan éli meg, milyennek látja a múltját. Élet a halál előtt. Hol komikus, hol nagyon is drámai hangon – de elejétől a végéig az őszinte feltárulkozás átütő erejével.

Vendég: Likó Marcell, a Vad Fruttik zenekar énekese
A beszélgetést vezeti: Lévai Balázs
Közreműködik: Jordán Tamás
Helyszín: Stúdiószínpad
Jegyár: 1.200 Ft

Fragments – Dénes Nóra kiállítása
Szeptember 25. péntek, 18 óra

Dénes Nóra 2000-ben diplomázott a BDTF rajz szakán. Főiskolai évei alatt kezdett el a fotográfiával foglalkozni, 2001-ben fotóriporteri képesítést szerzett, 2005-től a NYME-Alkalmazott Művészeti Intézetének munkatársa. 2014-ben a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fotográfia szakán diplomázott. Az utóbbi években autonóm fotóin túl főleg tárgyfotóval és alkalmazott fotográfiával foglalkozott, számos könyv képanyagát készítette el. A jövőben a fotográfiával, mint kísérleti médiummal kíván foglalkozni.

„A fragmentum szótári jelentése szerint valamely elpusztult vagy befejezetlen műalkotásnak olyan részlete, amely az egészről már alig tájékoztat. Az emberi testet, mint eredendően tökéletes műalkotást veszem alapul, mely a külső körülmények, hatások következtében folyamatosan károsodik, roncsolódik, változik. A test elhasználódása, kopása, deformálódása; a fizikum amortizációja foglalkoztat.
Célom annak a felvetésnek az igazolása, miszerint a valóság soha nem csúf, vagy torz önmagában, ezek az elmozdulások életünk, fizikai létünk részei, életvezetésünk következményei. A jelenség vizualizálása nem állásfoglalás, vagy esztétikai értékítélet, csupán felhívja a figyelmet arra, hogy ezek mind mi vagyunk, az egész töredéke. Nem tudunk úgy létezni, hogy nem veszünk erről tudomást, hiszen ez a mi hétköznapiságunk része. A fizikum amortizációja olyan folyamat, amit általában nem szívesen látunk, ritkán foglalkozunk vele, a test viszont jegyzi az életeseményeket, emlékeztet. A veszteség nem feltétlenül kudarc, inkább sebezhetőségünkre utal; az élet természetes velejárója.”

Helyszín: Aula
A kiállítás megtekinthető: október 18-ig
A belépés ingyenes.

Stekovics Gáspár: Képpel/írott/táj – könyvbemutató
Szeptember 28. hétfő, 18 óra

„Az író, a költő egyetlen helyen van igazán és teljesen otthon: a saját lelkében.
Lehet a tenger feletti sziklán emelkedő hotelben, vagy lakótelepi odúban, kertes házban vagy börtönben, ha el mer merülni legrejtettebb önmagában, és formába tudja önteni, amit ott talál, akkor hazatért.
… Természetesen ez a misztifikált traumabarlang, amit az alkotó lelkének aposztrofálok, sokkal jobban érzi magát, ha megfelelő keretet, környezetet érez, lát maga körül.
A szigligeti alkotóház az írók, költők paradicsoma, amint azt közülük sokan megírták Stekovics Gáspár (STEKO) Képpel írott táj című fotóalbumában Parti Nagy Lajostól Gergely Ágnesig, Kertész Imrétől Csaplár Vilmosig.
… A képzőművészként is ismert Stekovics szinte festményként rögzíti a balatoni tájat, az alkotóházi kertet, míg az írók, költők, zenészek, festők arcát úgy jeleníti meg, mintha a természet napfény égette, vihar tépdeste, életet és pusztulást egyaránt hordozó tartománya volna mind.”
/Nógrádi Gábor: Élni, írni, szeretni = Szigliget/
beszélgetést vezeti: dr. Bokányi Péter irodalomtörténész

Közreműködik: Kiss Mari színművész, Szyksznian Wanda grafikusművész, Sándor György humoralista
Helyszín: Krúdy Klub
A belépés ingyenes.

Forrás: Weöres Sándor Színház

weöres-300x221

,