Kihirdették a nyerteseket a Müpa fotó- és videopályázatán

Rekordmennyiségű pályázat érkezett a tizedik, jubileumi évadát ünneplő Müpa „10” című fotó- és videopályázatára. A csaknem 700 egyedi fotóból, több mint 30 sorozatból, 21 videóból és a szintén 700 körüli Instagram képből a zsűri kiválasztotta a díjazottakat. A nyertesek értékes Fujifilm ajándékutalványokat és különböző értékű jegyvásárlási lehetőségeket kaptak a Müpa 2015/16-os évadának saját szervezésű programjaira.

Szűcs Mátáys Szolargraf - Első helyezett

Szűcs Mátyás Szolargraf – Első helyezett

Az egyedi fotó kategória nyertese Szűcs Mátyás Szolargraf című képével, a második díjat Tasi Gábor nyerte a Müpa X. alkotással, harmadik pedig Varró Imre Mosakszik a Müpa című fotója lett. Fotósorozat kategóriában a zsűri első díjat nem adott ki. Második helyezett lett Pósalaki Anett De/Form című képe, a harmadik díjat pedig megosztva Steinmetz Dóra és Szekeres Anna nyerte a 10, 15, 20 és a Részletek /1-10/ című munkáikkal. A videoklip kategóriában Felházi Máté munkája találtatott a legjobbnak, második díjat a zsűri nem adott ki, a harmadik díjat megosztva kapta Dugonics András és Prokop Bence. Instagram kategóriában a zsűri nem adott ki díjat. A közönségdíjat egyedi fotó kategóriában szintén Szűcs Mátyás Szolargraf című képe nyerte el. A fotósorozatok közt Körtési András Körforgás című munkáját díjazták a szavazók. A közönség szerint a legjobb Instagram fotó Takács Gyula Éles című képe, a legjobb videoklipnek pedig a szavazók Felházi Máté alkotását tartották. A díjak mellett három szakkollégium a Müpa partnerei közül közös döntés alapján kiválasztottak egy alkotót a mezőnyből – Steinmetz Dórát –, akit három szakkollégiumi rendezvény hivatalos fotózására kértek fel.

A legjobb pályamunkákból az előadó-művészeti intézményben kiállítás nyílt. Ezek az alkotások megtekinthetők a Müpa Facebook oldalán is.

A versenyre középiskolai diákok, egyetemi és főiskolai hallgatók nevezhettek a pályázat oldalán és a Müpa Instagram webes felületén.

A képeket Korniss Péter Kossuth- és Pulitzer-emlékdíjas fotográfus (a zsűri elnöke), Lajos Tamás operatőr, Réz András filmesztéta, Szombat Éva és Pályi Zsófia fotóművészek, valamint Káel Csaba, filmrendező, a Müpa vezérigazgatója és Egri Gábor, a Müpa értékesítési és marketingigazgatója bírálták el.

A Müpa negyedszerre indított fotó- és videopályázatot diákok számára. A verseny része annak a törekvésnek, hogy a Müpa különféle műfajú előadásokkal, fesztiválokkal és egyetemi programokkal is megszólítsa a fiatalokat.

Forrás: Művészetek Palotája
,