Real-time animáció és tánc Weöresre

Tünet Együttes
Az éjszaka csodái – tánc, tüll, tablet
2015.04.16-17. (csütörtök/péntek) 20.00, Trafó Kortárs Művészetek Háza
PREMIER!

Tunet egyuttes az ejszaka csodai

Az éjszaka csodái olyan, mint egy megelevenedett képeskönyv. Talán megtörtént, talán nem, ki tudja, de egy biztos: megváltoztatja a világot. Egy fiút furcsa vidékre vezet egy árny, aki később testet ölt, és ők ketten áttáncolják az éjszakát.  A csábító nőalak egy óriási tüll mögé szólítja a másikat, és ott legalább olyan bizarr dolgok eshetnek meg velük, mintha Csodaországban járnának – csak itt talán egy kicsit sötétebben szürreális minden.

Az óriási tüllre vetítik ki Mezei Ildikó grafikus és Taskovics Éva videóművész munkáit, amit élőben irányítanak az Animata szoftver segítségével. A kivetített világ és a táncosok egészen furcsa viszonyba kerülnek: a vonalak és képek reagálnak a táncosokra, valóság és képzelet pedig összemosódik. Nemcsak sokkolóan modern, váratlanul szép, de humoros és minden korosztálynak élvezhető az előadás – akár egy Weöres Sándor vers.

DSC03442

Samu Bence több mint 10 éve foglalkozik számítógépes grafikával, 2007 óta fejleszti az Animatát. „Ez egy olyan szoftver, amely kifejezetten az élő animáció létrehozására készült, s ennek az alapjaira építve sikerült megvalósítani a Tünet Együttes művészeti vezetője, Szabó Réka által kért egyedi feladatot is.” – mondja Samu Bence. „Médiaművészként keresem az új, szokatlan helyzeteket, mert mindig új nézőpontot nyílnak, s olyan területekre is keveredhetek, amilyenekre sohasem számítottam.”

A grafikus és videóművész VJ programba táplált, előre megfestett-rajzolt képei lesznek kivetítve a vászonra. Taskovics Éva és Mezei Ildikó az előadás során valós időben kezelik: törlik, mozgatják, rajzolják át; s a darabban táncoló Szász Dániellel, valamint Furulyás Dórával együtt tudnak mozogni, táncolni.

Rendező-koreográfus: Szabó Réka
Rendező munkatársa: Czakó Máté
Szereplők és alkotótársak: Furulyás Dóra, Szász Dániel, Mezei Ildikó/Taskovics Éva
Vizuális tervezés, kreatív technológia: Samu Bence
Fény és tér: Szirtes Attila
Kosztüm: Szűcs Edit
Zeneszerző: G. Szabó Hunor
Zenészek: Csizmás András, Fenyvesi Márton, G. Szabó Hunor
Külön köszönet: Gőz Istvánnak

Forrás: Trafó Kortárs Művészetek Háza