„Dömdö-dömdö-dömdödöm” – Magvetős költők improvizációs versenye a költészet napja alkalmából

A Magvető Kiadó a költészet napja alkalmából dalnokversenyt hirdetett három kategóriában a középiskolás korosztály számára. A pályázaton legjobbnak ítélt versek szerzői meghívást kaptak a Kiadó költészet napi rendezvényére is, ahol felolvashatták műveiket a közönségnek. Ezeket a verseket hamarosan olvashatják is az érdeklődők, hiszen a „Fiatal életek indulója” című kötetben még ezen a tavaszon nyomtatásban is megjelennek. A költészet napjának előestéjén a Magvető a mestereinek is versenyt hirdetett, a költőknek adott témában, meghatározott versformában szabott idő alatt kellett improvizáljanak önmaguk, egymás és a közönség örömére.

01

02

Az improvizációs versenyre felkért költőknek másfél óra állt rendelkezésükre, hogy ihletet kapjanak és/vagy múzsát keressenek egy olyan témájú vers elkészítéséhez, amelyben a központi kérdéskör az volt, hogy a költészet napi rendezvényre menet kifogy a benzin az autójukból. A felkészülési idő lejárta után a mesterek az ABC sorrendjében állhattak a közönség és a szakmai zsűri elé, akik szavazólapokon kaptak lehetőséget véleménynyilvánításra. A Szegő János konferálásával zajló versenyen nem csak az elkészült művek hangozottak el, de a keletkezés külső körülményeiről – és költői fejekben lejátszódó eseményekről – is információkhoz juthatott a hallgatóság.

03

04

Babiczky Tibor csattanójából: „csak talán nem úgy jöttek a mondatok, hogy mesterként nézhess ma rámkiderült az ihlet nem időre dolgozik. Nem csak azt tudtuk meg, hogy Fehér Renátó a környező kiskocsmákban kereste az alkotás helyszínét, de a meghatározott angol ballada forma, és a benzinhiányból fakadó helyzet a nyitómondatát is erősen befolyásolta: „Edward király, angol király adj kölcsön egy lovat”. Kemény Lili még elbujkálni is próbált a Magvetős szerkesztők és a feladat elől, és azt is kifejezte „Időre, nincs az a pénz”. Mesterházi Mónika elmesélte, egy darabig zökkenőmentesen indult a versírás folyamata, annak ellenére, hogy pont azon a napon hagyta cserben az autója „mikor költészetet rohantam volna ünnepelni”. Nádasdy Ádám vidám hangulatú költeménye megnevettette a közönséget, csendben csak az autója maradt: „nincs hang mit Mazdám ad”. Ő még a már megjelent köteteit is felajánlotta egy esetleges segítségért. Szabó T. Anna elárulta mindenre képes verset írni, most éppen a feladat borítékja biztosított helyet a sorainak, hiszen „Ha röptet az ihlet a felhőbe jársz”. Végső, de nem utolsó sorban Szálinger Balázs hexameterben szólította meg a rossz viccet játszó sorsot „költészet napja van, hello” nem késhet el a tigris a tigris napi rendezvényről.

0506

A közönségszavazatok és a zsűri döntése alapján is a Mesterek versenyének győzteseként Nádasdy Ádámot hirdették ki. A rögtönzött alkotásra felkért kortárs költőink őszinte mosolyát elnézve biztos, hogy mindannyian játszani jöttek el. Hiszen bárki, akinél teret kap az önkifejezés bármilyen formájára az életben, az már nyert.

0708

Tóth Judit Nikoletta
Fotó: Korhut Lili

A cím Lázár Ervin A Négyszögletű Kerek Erdő című regényének pozitív hősére utal.