Versíró pályázattal ünnepelték a költészet napját a Pesti Magyar Színházban

Április 11-re, a költészet napjára a Pesti Magyar Színház versíró pályázatot írt ki 7-14 éves gyerekek számára. A kezdeményezés megmozgatta a gyerekek fantáziáját és alkotókedvét: nem kevesebb, mint 39 pályamű érkezett.

Pesti Magyar Színház, Költészet napja, Sipos Imre, Szűcs Boglárka - Fotó: Medgyesi Milán

Pesti Magyar Színház, Költészet napja, Sipos Imre, Szűcs Boglárka – Fotó: Medgyesi Milán

A színház kortárs szerzőit kérte fel, hogy bírálják el a pályamunkákat. A zsűri három tagja Balázs Ágnes, az Andersen, Berg Judit, a Rumini és Böszörményi Gyula, az Almaszósz írója volt. A zsűrinek nehéz dolga akadt, hiszen jobbnál jobb versek érkeztek a gyerekektől. Végül holtverseny alakult ki két pályázó között. A nyertes művek Szűcs Boglárka: Elemek és Szigetvári Zsófia Petra: Csönd című alkotása.

Szűcs Boglárka alkotókedve az irodalom szeretetéből nőtt ki. Miután gyakran mondott mesét közönség előtt, kilenc évesen úgy döntött, ő is megpróbálkozik az írással. Az első meséje a 2010-es lajosmizsei országos irodalmi pályázaton második helyezést ért el és ugyanebben az évben meghívták a Karcolat irodalmi műhelybe, és Monstrum, a titokzatos lény című alkotásával megjelenési lehetőséget is nyert. Élete első verse pedig, amelyet ugyancsak kilenc évesen írt a Bábszínház pályázatára, Lackfi János-díjas lett, és a Duna Televízióba is meghívást kapott.”

Szigetvári Zsófi így mesélt verse keletkezési körülményeiről: „Édesanyám vette észre a Pesti Magyar Színház versíró pályázatát, ő ajánlotta, hogy induljak el. Megjött az ihlet, és rímekbe szedtem a gondolataimat. Most másodszor nyerek: először a Hortobágyi Nemzeti Park pályázatán választották ki a költeményemet. Ez a feladat különösen kedves volt, mert a színházat nagyon szeretem, én magam is játszottam egy évig egy veszprémi színjátszókörben.”

Pesti Magyar Színház, Költészet napja, Sipos Imre, Szigetvári Zsófi - Medgyesi Milán

Pesti Magyar Színház, Költészet napja, Sipos Imre, Szigetvári Zsófi –  Fotó: Medgyesi Milán

A színház új menedzsmentje nevében Zalán János igazgató nyilatkozott a kezdeményezésről: „Fontosnak tartom, hogy a színház szélesre tárja kapuit a gyerekek és az értékmegőrző kulturális események előtt – ezzel az ünnepséggel egyszerre tudjuk ezt a két törekvésünket megvalósítani. Ez tudatosan vállalt kulturális missziója a színházunknak – ennek részeként fogadtunk nehéz sorsú gyermekeket legutóbbi premierünkön, a Harisnyás Pippi bemutatóján, és ezért nyitottuk meg nézőtéri fogadótermünket a Kortárs Művészeti Szalon ingyenes rendezvényei előtt. És már most belekezdtünk legújabb jótékony akciónk szervezésébe: ezúttal gyermekkönyveket szeretnénk összegyűjteni és rászorulókhoz eljuttatni gyereknapra.”

A költészet napjára beküldött pályaművek itt olvashatók el: http://www.magyarszinhaz.hu/home/40675

A nyertes alkotást az április 11-i délutáni előadás, az Andersen előtt olvasta fel társulatunk tagja, Sipos Imre színművész. A győztesek családi jegyet kaptak ajándékba, így a vers felolvasása után az előadáson is részt vettek. Ezzel a kis ünnepséggel tisztelegtünk a költészet napja és az idén 110 éve született József Attila emléke előtt.

Forrás: Pesti Magyar Színház
, ,