Milyen titkokat őriznek az ország legkülönlegesebb és legidősebb fái? -Május 4-én nyitják meg az Évgyűrűkben őrzött történetek – Magyarország fáinak titkos meséi című kiállítást a Folly Arborétumban

Fotókredit: Kállai Márton

Európa egyik legnagyobb hársfája, a zsennyei „ezeréves tölgy” és az ötvöskónyi famatuzsálem, amelyet a legenda szerint Koppány vezér ültetett, és amely alatt IV. Béla is megpihent – ezeket a különleges fákat is megismerhetik az érdeklődők a badacsonyörsi Folly Arborétumban, ahol 2024. május 4-én nyitják meg az Évgyűrűkben őrzött történetek – Magyarország fáinak titkos meséi című fotókiállítást.

A zsennyei ezeréves tölgy

Első ágait az utolsó Árpád-házi király uralkodása idején hozta, ám gyökeret még ennél is régebben ereszthetett a szőkedencsi hársfa, amelynek életkorát legalább 700 évre becsülik a szakemberek. A famatuzsálem körül ma sírokat találunk, nem messze pedig egy Árpád-kori templom romjaira bukkantak a régészek – ez is jól jelzi, milyen történelmi eseményeknek volt tanúja a hatalmas hársfa, amely valaha a település szívében állt.

Gerecsei öreg tölgy

Többek között a szőkedencsi hársfáról készített fotót is megcsodálhatják azok, akik ellátogatnak a badacsonyörsi Folly Arborétumba és Borászatba, ahol 2024. május 4-én nyitják meg az Évgyűrűkben őrzött történetek – Magyarország fáinak titkos meséi című kiállítást. „A három éve készülő fotósorozat hazánk nevezetes fáit mutatja be. Kerestük azokat a fákat, amelyek valamiben rekorderek, amelyek elhelyezkedése vagy története kuriózum, és persze azokat is, amelyek mellett nem lehet elmenni szó nélkül. A fa életére való rácsodálkozás volt a cél, tisztelet a hosszú élet előtt” – mondja Kállai Márton André Kertész-nagydíjas fotóriporter a kiállításról, amely az évekig tartó munka egy szeletét mutatja be.

Kállai Márton az ötvöskónyi hársfával

A Kovalik Máté ötletgazdával, szerkesztővel közösen összeállított fotósorozat száz különleges fát örökít meg, Magyarország szinte összes tájegységében, megyéjében készültek felvételek hazánk legnagyobb fáiról, a szakrális szempontból érdekes példányokról, a környezetváltozás vagy az emberi tevékenység lenyomatait hordozó fákról, de olyanokról is, amelyeknek kultúrtörténeti jelentőségük van. A látogatók megcsodálhatják például a több mint 300 éves gerecsei kocsányos tölgyet, a zsennyei „ezeréves tölgyet”, amely a törzsét megtépázó viharok ellenére még mindig áll, vagy az ötvöskónyi hársfát. A hatalmas példányt a legenda szerint Koppány vezér ültette, a tatárjárás idején pedig maga IV. Béla király is megpihent alatta.

A kiállítást 2024. május 4-én, 13 órakor nyitja meg a Folly Arborétumban Folly Réka, az arborétum vezetője és tulajdonosa, valamint Pósfai György Széchenyi-díjas biológus, a Magyarország legnagyobb fái – Dendrománia című könyv szerzője, a Dendrománia internetes adatbázis alapítója.

Szőkedencsi hársfa

„Úgy gondolom, hogy a múltunkat méltón őrző, hazánk büszkeségeinek számító különleges fák bemutatására, egy nívós fotókiállítás megrendezésére az arborétumnál megfelelőbb helyszínt keresve sem lehetne találni. A művészi élményt különlegessé teszi, hogy nemcsak zárt térben – a kiállítótérben és az étteremben –, hanem a kertben, a két szaletlinkben is vannak alkotások” – mondta Folly Réka.

A megnyitót rendhagyó tárlatvezetés és séta követi az arborétumban, ahol „élőben” is számtalan különleges örökzöldet, fa- és cserjefélét, valamint több ezer évelőt csodálhatnak meg a látogatók.

***

A badacsonyörsi Folly Arborétum első örökzöldjeit Dr. Folly Gyula pécsi orvos telepítette 119 évvel ezelőtt. Az induláskor alig fél hektárnyi területből ma már öthektáros arborétum lett, ahol több száz tűlevelű, 200 lombos fa- és cserjeféle, valamint több ezer évelő virul. Az arborétum gondozását Folly Gyula utódai vitték tovább, a család négy generációjának elkötelezett munkája és kitartása pedig a Balaton édenkertjévé varázsolta a helyet. Az itt található négy világtáj növényei, a különleges cédrusok, ciprusok és borókák egész évben várják a látogatókat.

,