Lechner, az alkotó géniusz – Jubileumi kiállítás az Iparművészeti Múzeumban

Lechner, az alkotó géniusz címmel tiszteleg épületének tervezője előtt a mester halálának századik évfordulóján az Iparművészeti Múzeum (IMM) november 20-tól látogatható időszaki kiállítása.

„Már jó ideje folyamatosan érkeznek be a műtárgyak a kölcsönző intézményektől; itt a papíralapú műtárgyak előkészítése folyik, ezek elsősorban különböző Lechner-épületek tervrajzai, Lechner-portrék, de még az építész ifjúkori rajzai közül is kaptunk néhányat magántulajdonból” – mondta el az IMM restaurátorműhelyében tartott csütörtöki kicsomagoláson a tárlat projektvezetője.

Jékely Zsombor beszámolója szerint a kiállítás háromféle tárgyegyüttesre épül: lesznek Lechnerhez személyesen kötődő tárgyak, de láthatók majd építészeti tervek a látványos, nagy méretű prezentációs rajzoktól kezdve a kivitelezéshez készült részletrajzokig, elég sokat kiállítanak továbbá a Lechner-épületek védjegyeinek számító kerámiadíszekből.

A több mint kétszáz eredeti műtárgyhoz igen nagy számú fotó társul, de virtuális panorámák segítségével a Lechner-épületek mai állapotát is bemutatják.

Jékely Zsombor hozzátette, hogy a tárlaton kiemelt súllyal szerepel az öt világörökségi várományos épület: az Iparművészeti Múzeum mellett a Postatakarékpénztár, a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet, a kőbányai Szent László templom, valamint a kecskeméti városháza. Ezek a legismertebb és leglátványosabb, érett kori főművek, de megismerhetőek lesznek Lechner korai, historizáló alkotásai, illetve néhány késői munkája is – jegyezte meg.

Érdekesek a mester meg nem valósult tervrajzai is, hiszen több nagy pályázat is volt, amelyet nem sikerült megnyernie, a bemutatott tervek alapján a látogató mégis elképzelheti, milyen lett volna például a Tőzsdepalota Lechner elgondolása szerint – árulta el Jékely Zsombor.

Az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának Művészettörténeti Intézetével együttműködésben megrendezett, 2015. május 31-ig nyitva tartó kiállításhoz átfogó katalógus is megjelenik magyar és angol nyelven.

Forrás: MTI