Miles Davis egykori gitárosa vagány jazztrióval a Müpában

Az amerikai jazz ikonikus alakja, John Scofield műfajok sokaságában mozog otthonosan, és nehéz lenne megszámlálni azokat a művészeket, akikkel felvétele jelent meg. Miles Davis egykori gitárosa a Művészetek Palotájában ezek közül az egyik legfontosabbal, a Hammond-reneszánszért jócskán „felelőssé tehető” Medeski, Martin & Wood trióval lép fel november 17-én.

J. Scofield - Fotó: Era Jazzu

John Scofield – Fotó: Era Jazzu

Már az sem mindennapi történet, ahogy a New York-i experimentális zenei mozgalomból kinőtt, elektronikus alapú avantgárd jazz-funkot játszó Medeski, Martin & Wood trió útjai John Scofieldéval találkoztak. A jazzóriás – aki olyan nagyságokkal játszott együtt, mint Charles Mingus, Herbie Hancock, Chick Corea, Pat Metheny vagy Miles Davis – 1997 telén egy üzenetet hagyott az MMW rögzítőjén: „mondtam, hogy John Scofield vagyok, és szeretnék velük jamelni”. A zenészek a Scofield-üzenetet egy hangutánzó barátjuk viccének könyvelték el, és sokáig válasz nélkül hagyták. Végül a dobos, Billy Martin mégis visszahívta a számot, ám a gitárosnak még akkor is bizonygatnia kellett, hogy tényleg ő van a vonal túlsó végén. Pár héttel később az MMW már a gitáróriással zenélt New Yorkban, majd 1998-ban megjelentették a korszakos jelentőségű A Go Go című lemezt, és egy szempillantás alatt meghódították az egész világot. Szórakoztató, sőt mi több, táncolható, groove-központú jazz-funk-blues zenéjüket azok is szívesen hallgatják, akik trükkös improvizációkra és pazar együttjátékra kíváncsiak. Bár a két zenei univerzum különbözik egymástól, hiszen Scofield munkássága mindig is jobban közelített a minőségi mainstreamhez, mint az „avant groovista”, a funktól a hip hopig sokféle gyökérből táplálkozó MMW-é, pályáik mindvégig közel maradtak egymáshoz. 2006-os, egy hét leforgása alatt improvizatív jamelésekből rögzített Out Louder című lemezüket pedig már egyenrangú partnerekként Medeski, Scofield, Martin & Wood néven jegyezték.

MMW trió - Fotó: Danny Clinch

MMW trió – Fotó: Danny Clinch

A formáció október 4-én adta ki legújabb, „Juice” című albumát, ami rögtön a New York-i jazzlista első helyén nyitott. A csapat azzal a céllal vonult stúdióba, hogy egy olyan lemezt rögzítsenek, amelyben az afrikai gyökerű zenék ritmusvilága kiemelt szerephez jut. Bár a koncepció a felvételek végére némileg módosult, a számokban tetten érhető az afrikai és latin műfajok hatása, főszerepet kap a zenei humor, és a feszes groove-ok mellett jól megfér a The Doors „Light My Fire” című számának feldolgozása is. A csapat jelenleg európai turnén népszerűsíti az anyagot, amelynek során november 17-én a Művészetek Palotájába érkeznek.

Jazzlegendák
Medeski, Scofield, Martin & Wood
2014. november 17., Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Közreműködők: Billy Martin – dob, Chris Wood – basszusgitár, John Scofield – gitár, John Medeski – billentyűs hangszerek

További információ, jegyek: https://www.mupa.hu/program/medeski-scofield-martin-wood-2014-11-17_19-30-bbnh

Forrás: Művészetek Palotája