Fátyol nélkül a Vígszínház Házi Színpadán – Az iraki háború borzalmait női alakok mutatják be Mátyássy Áron rendezésében

Kilenc iraki nő sorsán keresztül fájdalmas hitelességgel, megdöbbentő személyességgel elevenednek meg a háború borzalmai és a férfiak kegyetlenkedései. A kilenc kiszolgáltatott, elnyomott nő a világ bármely pontján élhetne, akár köztünk is.

Fátyol nélkül

Heather Raffo: Fátyol nélkül – Fotó: Dömölky Dániel/Vígszínház

Heather Raffo az iraki származású színész-írónő katolikus családban nőtt fel az Egyesült Államokban, és először kislányként, majd a kilencvenes évek elején járt Irakban. Ez a későbbi látogatás olyan mély benyomást gyakorolt rá, hogy a következő tíz évben interjúkat készített, dokumentumokat gyűjtött, hogy 2003-ra megírja leghíresebb darabját, a Fátyol nélkült.

„Az 1993-as iraki útból született mű – melyet a The New Yorker úgy emlegetett, mint “annak iskolapéldáját, ahogyan a művészet képes átformálni a világot” – premierjét tíz évvel később Edinburgh-ben, a Traverse Színházban tartották. Raffo nőalakok széles skáláján keresztül – szabadosan élő művész, radikális kommunista, orvos, emigráns, feleség és szerető – mutatja meg, milyen nőnek lenni egy háború tépázta országban” – írja az Euronews.com.

A Házi Színpadon a 2014/2015-ös évad a fiatalok évada, hiszen a Vígszínház feladatának tekinti a lehetőségek biztosítását a fiatal tehetségeknek, hogy egy új generáció képviselői is hallassák a hangjukat, és megmutassák, hogyan gondolkodnak a világról. A Házi Színpadra meghívott vendégrendezők női szerzők műveit állítják színpadra, amelyek kritikus történelmi vagy társadalmi helyzetben élő nők küzdelméről szólnak – ennek első darabja az október 11-én színre kerülő Fátyol nélkül, amelyet Mátyássy Áron filmrendező visz színre.

Mátyássy Áron filozófia és filmelméleti tanulmányok után végezte el az SZFE Film- és TV-rendező szakát. Sikeres kisfilmjeit követte az Utolsó idők című nagyjátékfilm, amely több díj és nemzetközi megmérettetés mellett elnyerte a 40. Magyar Filmszemle fődíját is. Ezt követte a népszerű tv-sorozat, az Átok, míg jelenleg a rendező Víkend című egészestés pszichothrillere várja, hogy a mozikba kerüljön. Bár eddig is voltak apró kiruccanásai a színház világába, Mátyássy Áronnak a Fátyol nélkül az első igazi színházi rendezése.

Heather Raffo: Fátyol nélkül

Bemutató: 2014. október 11.

Szereplők:
MULLAYA – Hegyi Barbara
LAYAL – Bata Éva
AMAL -Tornyi Ildikó
HUDA – Pap Vera
ORVOS – Hegyi Barbara
SAMURA – Vass Teréz
UMM GHADA – Igó Éva
AMERIKAI – Majsai-Nyilas Tünde
NANNA – Kútvölgyi Erzsébet

Látvány: Pater Sparrow
Jelmez: Kolontai Dóra
Zene: Hérincs Dániel
Film: Lichter Péter
Vetítés: Szilágyi Lóránd
Dramaturg: Kovács Krisztina
Szakértő: Keresztély Kata
Világítás: Friedrich Gergely, Duksa-Kovács József
Szcenika: Krisztiáni István
Hang: Osváth István
Súgó: Kertes Zsuzsa
Dramaturg: Kovács Krisztina
Ügyelő: Héjj János
A rendező munkatársa: Egyed Mónika

Rendező: Mátyássy Áron

Az előadást tizennégy éven aluliaknak nem ajánljuk!

Forrás: Vígszínház