A bátor Hagymácska – akiből nagy hős lett: a Budapest Bábszínház új bemutatójáról

Nem sok olyan színház létezik széles e hazában, amely elmondhatja magáról, hogy 65 éve töretlenül működik, változatlan helyszínnel, s ha nem is teljesen változatlan koncepcióval és repertoárral, mégis megőrizve és megújulva megmaradt olyannak, amilyennek az 1949. október 8-i kapunyitáskor megálmodói elképzelték. Egy biztos, fontos missziót teljesít ma is. Hiszen gyermekeknek játszani, mesélni, gyermekeket szórakoztatni, szórakoztatva tanítani nem akármilyen cél és feladat. Bár azóta már született számos felnőtteknek szóló előadás, drámákat, zeneműveket is bemutattak, amelyek méltán szereztek világhírnevet Közép-Európa legnagyobb bábszínházának, s a műsorpolitikát a XXI. század igényei szabják meg, a színház még ma is elsősorban a gyermekeké. A gyermek falai között teszi meg azokat az első lépéseket, amelyek később képessé teszik arra, hogy a kultúra szövevényes berkeiben otthonosan tudjon mozogni. Ezt mindannyian átéltük, és soha nem feledjük el első színházi élményeinket, amelyeknek színtere természetesen ez a patinás bábszínház volt.

Hagymácska: Budapest Bábszínház - Fotó: Éder Vera

Hagymácska: Budapest Bábszínház – Fotó: Éder Vera (forrás: Budapest Bábszínház)

A gyermek lelkes közönség. Érzelmeit nem rejti véka alá, csodálkozását, félelmét, vidámságát hangosan azon nyomban kifejezi, közbekiabál, felsikít, s ha kell hangosan biztatja a főhőst, kineveti a mulatságost és az ügyetlent, lehurrogja a gonoszt, és még könnyeket is hullat, ha kedvence bajba kerül. Róluk rögtön lemérhető a siker foka. Ez történt a Hagymácska című meseregény színpadi adaptációjának október 9-i premierjén is, amelyen a lelkes gyermeksereg és az őt kísérő szülők, nagyszülők teljesen megtöltötték a színháztermet, megadva a módját is a nagy eseményen való részvételnek: csinos tüllszoknyácskás, ünneplős, masnis tündérkék, fehér ingbe, vasalt nadrágba bújtatott komoly „fiatalemberek” vonultak fel a színház ünnepélyesen kivilágított halljában az előadásra várva.

A Hagymácska merőben újszerű figura a mesék birodalmában. Először is azért mert egy zöldség. A társai is mind zöldségek, de vannak a darabban gyümölcsök is. A darab alcímében az áll, hogy zenés-bábos szabadságharc 4 éven felülieknek. Szerzője Gianni Rodari, olasz költő, író, a gyermekirodalom jelentős alakja, akinek kicsattanó humora, leleményes fantáziája, játékossága, bravúros nyelvi ötletei méltán vívtak ki elismerést.

A darab mintha valami elvarázsolt kertben játszódna, ahol mint a hagyományos mesékben is, vannak hercegek és grófok, itt ezeket a Citrom hercegnő, a Cseresznye grófnők, a Narancs báró és Mandarin herceg testesítik meg. Természetesen uralkodnak, parancsolnak és zsarnokoskodnak. Hatalmukat félelmetes citromhadsereg katonái védik és biztosítják. Vannak talpnyaló. hízelgő besúgóik is, mint Paradicsom herceg és a Cseresznye grófnők, akik a bajkeverő, intrikus szerepét töltik be, árulásukkal, ármánykodásaikkal, gyávaságukkal hozzájárulva a zöldségtársadalom sanyargatásához. És máris kezdődik a bonyodalom, amikor is a rakoncátlankodó rebelliseket rabláncra fűzik. Hagymácska nagypapáját is igazságtalanul tömlöcbe vetik. A legkisebb és leggyengébb zöldséggyerekek azonban, élén Hagymácskával (akihez később csatlakozik Cseresznye grófnő palotájában nevelkedett kisfia, Cserkó is), addig okoskodnak, szervezkednek és furfangoskodnak, mígnem az igazság győzedelmeskedik, a zsarnokok uralma megdől, a rosszak elnyerik méltó büntetésüket, a jók felszabadulnak, a rabság megszűnik, a zsarnok Citromhercegnő szobrát ledöntik, Hagymapapa, Tök úr és a többiek pedig végre kiszabadulnak. Győz a szabadságharc. Hagymácska és segítői hősökké magasztosulnak. Ujjongás, tánc és a boldogság napsugara ragyogja be a kis birodalmat.

Igazi katarzis. A gyerekek jót nevettek a gonoszok ármánykodásán (bár néha kicsit megszeppentek a rikoltozásokon), vigadtak a humoros dialógusokon, hangosan hurráztak, tapsoltak és éljeneztek, és a végén csillogó szemmel hagyták el a nézőteret. Ez a színházi este biztosan bearanyozta az álmukat, mert Hagymácska felejthetetlen diadalára még sokáig fognak gondolni. A műélvezetet még fokozta a briliáns rendezés, amely Veres András hozzáértését dicséri, a bábfigurák színes, ötletes megformálása, a címszerepet alakító Pethő Gergő és a többi tehetséges bábszínész kiemelkedő játéka, a díszletek, amelyek stílusosan a komposztáló ládák és gyümölcsrekeszek elemeiből építkeztek, és nem utolsó sorban a zenei aláfestés, amely mindig megadta a megfelelő alaphangot, hol a ragtime ritmusaira némajátékot játszó bábok mozgását, hol a sramli zenére a szabadság ünnepét kísérve.

Kedves Anyukák, Apukák, Nagyik, ha van egy szabad délutánjuk fogják meg csemetéik, unokáik kezecskéit, és vezessék el őket a Budapest Bábszínházba a Hagymácska mesés szabadságküzdelmeinek színterére. Nagyon hálásak lesznek, és sokáig fognak emlékezni rá.

Varga Bótos Anna

HagymácskaBudapest Bábszínház

További előadások októberben: október.11. szombat, 10:30, 15:00, október 12. vasárnap 10:30, október 25. szombat, 10:30, Őszi bérlet, 1. előadás, október 30. csütörtök, 10:00, október 31. péntek, 10:00

,