Színikritikusok Díja – A Titkaink lett a legjobb előadás

A Pintér Béla és Társulata Titkaink című produkciója kapta a legjobb előadásnak járó elismerést a Színházi Kritikusok Céhének vasárnapi díjátadóján a Trafó – Kortárs Művészetek Házában, ahol az előző évad legkiemelkedőbb teljesítményeit jutalmazták.

Színikritikusok Díja - Pintér Béla és Társulata a Titkaink című produkciójáért kapta az elismerést. -  MTI fotó: Szigetváry Zsolt

Színikritikusok Díja – Pintér Béla és Társulata a Titkaink című produkciójáért kapta az elismerést. – MTI fotó: Szigetváry Zsolt

„Ez társulatunk talán eddigi legnagyobb elismerése” – mondta Pintér Béla író, rendező, színész, aki felidézte: megtörtént már, hogy független színház nyerte el a legjobb előadás díját: a Krétakör a „Siráj” című produkcióval. „Úgy látszik, Csákányi Eszter azért kell hozzá” – jegyezte meg a rendező, utalva arra, hogy a színésznőnek mindkét előadás sikerében kulcsszerepe volt.

Pintér Béla, akinek a Titkaink című művéért a legjobb új magyar dráma díját is odaítélték a kritikusok, ezért az elismerésért elsősorban az írói munkáját segítő Enyedi Éva dramaturgnak mondott köszöntet.

A 34. alkalommal odaítélt elismerésre a kritikus céh tagjai legalább évi kilencven premier megtekintése után voksolhattak, az idén 23 kritikus adta le szavazatát. A Színikritikusok Díját a legtöbb szavazatot kapó művész, illetve produkció vihette haza. A gála keretében 15 kategóriában hirdettek győztest, az díjakért a kategóriák mindegyikében három jelölt volt versenyben.

Egy kategóriában már korábban odaítélték a díjat: a színikritikusok negyedik alkalommal adományoztak életműdíjat, ezt az idén Fodor Tamás rendező, színész, a Stúdió K alapítója kapta.

„Az elismerésekkel nem lehet mit kezdeni, megmagyarázhatatlanok” – mondta, majd korábbi, hasonlóan jóleső elismerésekre emlékezett. Felidézte, amikor 1998-ban Szolnokon Vasziljev rendezésében Törőcsik Marival játszott aki azt mondta: „ide figyeljen Fodor, mondtam én már magának, hogy magával elég jó játszani”. Visszaemlékezett arra is, amikor 2006-ban a Stúdió K-ba bement egy kislány az egyik gyerekelőadásra és azt mondta: „Apu ez színház? Ez teljesen olyan mint otthon”.

Fodor Tamás ezt követően a legjobb férfi főszereplő díját is átvehette a Vádli Alkalmi Színházi Társulás, a Füge Produkció és a Szkéné Színház I. Erzsébet című előadásában való játékáért.

A legjobb női főszereplőnek járó elismerést Szandtner Anna kapta az Örkény Színház Stuart Mária című előadásában játszott szerepéért.

A legjobb rendezésért is az Örkény Színház produkciója, a Hamlet színpadra állításáért kapott díjat Bagossy László. „A Színikritikus Díj szerintem a legjobb díjak egyike, pénz nem jár vele, de szégyellni se kell, mint azokat a díjakat, amelyekkel pénz jár” – mondta videoüzenetében a rendező.

A Horváth Csaba rendezte Irtás című előadás, a Forte Társulat és a Szkéné Színház produkciója a legjobb független színházi előadás díját nyerte el.

A Centrál Színház Bozsik Yvette rendezte Chicago című előadása a legjobb zenés/szórakoztató előadás díját kapta.

A legjobb színházi zenéért az idén is Kovács Márton vette át az elismerést, ezúttal az Örkény Színház A képzelt beteg című előadásáért.

A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás díját a Budapest Bábszínház 3-4 éveseknek szóló Boribon és Annipanni című előadása, Ellinger Edina rendezése nyerte el.

A legjobb díszlet díját Balázs Juli vehette át a Vígszínház és a Szputnyik Hajózási Társaság A revizor című előadásáért, míg a legjobb jelmez díját Izsák Lili és Kálmán Eszter kapta az Örkény Színház Stuart Mária című produkciójáért.

A legjobb női mellékszereplő díját Bozó Andrea vette át a Szkéné Színház produkciójában, Székely Csaba Bányavíz című darabjában nyújtott alakításáért.

A legjobb férfi mellékszereplő díját megosztva Kaszás Gergő a Vádli Alkalmi Színházi Társulás, a Füge Produkció és a Szkéné Színház I. Erzsébet című produkciójában játszott szerepéért, valamint Krisztik Csaba az Irtás, és a Székesfehérvári Vörösmarty Színház Lear király című produkciójában nyújtott alakításaiért kapta.

A legígéretesebb pályakezdő díját a Kaposvári Egyetemen két éve diplomázott Lovas Rozi, a Magyar Színház tagja nyerte el. Különdíjat ítéltek oda a kritikusok az írókat, színészeket és a múzeum alkotásait összekapcsoló európai uniós összművészeti projekt, a Ganymed Goes to Europe programért.

A kulturális élet jelen történéseire reflektáló gálaestet Néder Panni rendezte, a műsorvezető Lang Györgyi és Kulka János volt.

Forrás: MTI