Legendák és ifjú titánok a CAFe jazzprogramjában

A kortárs- és könnyűzenei koncertek mellett a jazzrajongók sem fognak unatkozni a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon. A legendák mellett fellépnek az ifjú trónkövetelők is: Nils Petter Molvær, Michel Portal és Barre Phillips a rutinos „nagy öregek” csapatát erősíti, míg Nicholas Payton, Vincent Peirani valamint David Helbock képviseli a feltörekvő ifjú generációt.

A Budapest Music Center szinte minden estére kínál egy kihagyhatatlan jazzkoncertet. Kétség kívül az egyik legjobban várt produkció a „norvég Miles Davisnek” is nevezett Nils Petter Molvær koncertje lesz, aki október 15-én új, Switch című albumáról is játszik majd számokat.

Nils Petter Molvaer - Fotó: Gjestvang

Nils Petter Molvaer – Fotó: Gjestvang

Október 13-án az Opus Jazz Club vendége a francia jazz, klasszikus-, valamint modern zene élő legendája, Michel Portal lesz. A 79 éves zeneszerző, szaxofon- és klarinétművész partnere ezúttal egy nála majdnem 40 évvel fiatalabb tangóharmonikás, Vincent Peirani.

Az osztrák-német zongorista David Helbock két zenésztársával – Johannes Bärral és Andreas Brogerrel – mindösszesen két nap alatt vette fel a Random/Control lemezt Berlin egyik kis stúdiójában. Október 10-i koncertjüket a BMC-ben nemcsak hallani, de látni is kell!

Az olasz jazz-zongorista, Rita Marcotulli és napjaink egyik legkeresettebb harmonikása, Luciano Biondini közös duettje maga a harmónia, a legteljesebb összhang. Bár zongoristák és harmonikások viszonylag ritkán játszanak együtt, október 11-én az Opus Jazz Club közönsége a La Strada Invisibile (A láthatatlan út) című közös munkájukból is hallhat részleteket.

David Helbock - Fotó: Severin Koll

David Helbock – Fotó: Severin Koll

Harcsa Veronika – akit aligha kell bemutatni a hazai közönségnek – brüsszeli tanulmányai során került kapcsolatba a belga zongorista-zeneszerző Kris Defoorttal, aki az akadémiai tanítás mellett a kortárs belga jazz kulcsfigurája. Október 18-án a BMC-ben adnak majd közös koncertet.

A zeneszerző, pedagógus, technológiai kutató Kurtág György Jr. rendkívül sokoldalú és tágas érdeklődésű muzsikus. Október 17-én az a Barre Phillips lesz koncertpartnere, aki kifinomult ritmikai intelligenciájával, különleges összekötő kapocs a hatvanas évek Amerikájának free jazze és az európai improvizációs színpad között.

A szlovén Perpetuum Jazzile énekesei egyedül a zenét veszik komolyan. A 30–50 fős kórus repertoárja igen széles: Michael Jacksontól az ABBA-ig terjed, David Bowie és Joni Mitchell mellett az Earth, Wind & Fire és akár David Guetta slágereit is hallhatjuk. Legtöbbször a cappella lépnek fel, a ritmushangszereket pedig tapssal, dobogással vagy épp egy ügyes beat-boxos énekessel helyettesítik. Fergeteges hangulatra számíthat, aki október 12-én este a Bálna felé veszi az útját.

Rita Marcotulli, Luciano Biondini - Fotó: Steven Haerland

Rita Marcotulli, Luciano Biondini – Fotó: Steven Haerland

Alig találni együttest, amely olyan könnyedséggel bújik ki a klasszikus skatulyákból, mint az első pillantásra hagyományos hangszerelésű (zongora, bőgő, dob) negyedszázados ausztrál trió, a The Necks. Október 13-án az A38 Hajón a norvég szaxofonossal, Kjetil Møsterrel kiegészülő magyar trió, a lesz az előzenekaruk.

A Budapest Jazz Clubban számos hazai fellépő mellett talán Nicholas Payton koncertje számíthat a legnagyobb érdeklődésre. A New Orleans-i Grammy-díjas trombitás igazi polihisztor, hiszen amellett, hogy szinte minden hangszeren játszik, verseket ír és prédikátori hevülettel blogol is. Persze a zenélést sem hanyagolja el, júliusban jelent meg Numbers névre keresztelt új lemeze, amiből a magyar közönség is ízelítőt kap október 18-án.

Forrás: CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál

CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál - 2014.10.03-19.