„Az együttműködés hídjait pedig építeni kell”

A Zeneakadémia Solti György Kamaratermének patinás atmoszférájában ünnepélyes keretek között vette kezdetét szeptember 12-én a Magyarországon élő szerb nemzetiség kulturális programsorozata, a Szerb Kultúra Hónapja. Az idei egyben jubileum is, az eseménysorozat immár ötéves múlttal dicsekedhet. Ezalatt széles körű ismertségre és elismertségre tett szert. Az idén több helyszín szélesíti a kört, s szerte az országban, elsősorban a szerbek lakta vidékeken lesznek fontos és érdekes programok, így Pécsett, Battonyán, Hercegszántón, Mohácson, Székesfehérvárott, Szegeden, Százhalombattán, Budakalászon, Deszken. A szerb kultúra gazdagságát számos kiállítás, filmvetítés, koncert, színházi előadás, irodalmi est és könyvbemutató, szakmai és folklór előadás mutatja be, de betekintést kaphatunk a divat és a gasztronómia világába is.

Szerb Kultúra Hónapja - Zeneakadémia, Vujicsics Együttes - Szerb Kultúra Hónapja megnyitó, Zeneakadémia, 2014. szeptember 12. Fotó: Jaksity Iván

Vujicsics Együttes, Szerb Kultúra Hónapja megnyitó, Zeneakadémia, 2014. szeptember 12. Fotó: Jaksity Iván

A rendezvény fő célja a szerb kultúra páratlan örökségének megőrzése, ápolása és továbbadása az új generációk számára. Ebben aktív szerepet játszik a Kossuth-díjas Vujicsics Együttes, amely most ünnepli fennállásának 40. évfordulóját. Ők voltak az est díszvendégei is. Ízelítőt kaphattunk művészetükből, elsősorban a tradicionális népzene szakavatott, elmélyült megszólaltatásával.

A szervezők nevében megszólaló Gyurity Milán, a Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ igazgatója köszöntőjében rámutatott, hogy az idei jubileum is jó alkalom az eddig elért eredmények összegzésére, a jövőbeni célok kijelölésére. Kiemelte azt a kettősséget, amely a magyarországi szerb nemzetiség kultúráját jellemzi: a szerb kultúrához való kötődés egyfelől, amely másrészt a magyar kultúra szerves részeként jelenik meg. Ennélfogva híd szerepet tölt be a két kultúra között, hisz e nélkül, közösségépítés nélkül a kultúrák magukra maradnának, elidegenednének egymástól. Ezért fontos hidakat építeni.

A kormány nevében dr. Fedor Tibor, az Emberi Erőforrás Minisztérium Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságának főosztályvezetője hangsúlyozta, hogy történelme során Magyarország mindig is soknemzetiségű ország volt, s akkor mentek jól a dolgai, amikor nemzetiségei együttműködtek egymással. A szerbség, bár nem a legnagyobb számú nemzetiség hazánkban, jelentősen gazdagítja kultúránkat, és sokat tesz kulturális örökségük megőrzéséért. Méltatta azoknak az oktatási és kulturális intézményeknek, egyesületeknek, alapítványoknak a szerepét, amelyek ehhez aktívan hozzájárulnak. Maga az állam és az egyház is jelentős támogatást nyújt munkájukhoz. A kisebbségi önkormányzatok szerepe a közelgő választások küszöbén még hangsúlyosabb, s ki kell használni a bennük rejlő lehetőségeket.

Serbian Jazz Bre - Szerb Kultúra Hónapja megnyitó, Zeneakadémia, 2014. szeptember 12. Fotó: Jaksity Iván

Serbian Jazz Bre – Szerb Kultúra Hónapja megnyitó, Zeneakadémia, 2014. szeptember 12. Fotó: Jaksity Iván

A Szerb Köztársaság nevében Rade Drobac, Szerbia magyarországi nagykövete méltatva az eseményt kiemelte, hogy az évek során egyre tartalmasabb és színvonalasabb programokkal gazdagodik. Rámutatott, hogy a történelem során mindig nagy hatással volt egymásra a szerb és a magyar kultúra, s ez a rendezvény is hozzájárul a szerb nyelv és a hagyományok ápolásához, amelyet az itt élőknek évszázadok során sikerült megőrizniük. Külön köszönetet mondott a Szerb Kulturális és Dokumentációs központ igazgatójának, Gyurity Milánnak és feleségének, akik együttes erővel dolgoznak azon, hogy „minden évben elmerülhessünk azokban a dallamokban, képekben és szavakban, melyeket a leginkább ismerünk és szeretünk. És nemcsak egy évben egyszer, hanem folyamatosan.” Azt is reméli, hogy „akik kevésbé ismernek minket, a programokon keresztül minél inkább betekintést nyerhessenek a szerb kultúra gazdagságába, sokszínűségébe, és hogy méltó képet kaphassanak Szerbiáról. Szerbia Köztársaság Nagykövetsége támogatja az esemény létrejöttét és minden erejével azon fáradozik, hogy a jövőben is segítsen annak megvalósításában.” Nagyon fontosak a jó kapcsolatok, különösen a szomszédos országok között.

A Szerb Kultúra Hónapjának ünnepi megnyitóját a Magyarországon most debütáló Serbian Jazz Bre! magas színvonalú, virtuóz koncertje zárta. A multimédiás projekt során a modern jazz elemeit a hagyományos szerb zenével vegyítve, különös hangulati elemekből építkezve megkapó harmóniákat sikerült teremteniük. Igen kifinomult, néha visszafogottan hömpölygő, néha pedig lüktető ritmusokkal igazi intellektuális feltöltődést nyújtott, amit még erősített a háttérképek ritmusra rímelő modern szimbólumrendszere.

Forrónak ígérkezik tehát az idei ősz a kultúra berkeiben – lehet bőségesen választani az október 10-éig tartó szerb nemzetiségi eseménysorozat gazdag programjai közül, amelyekben a tradicionális mellett a kortárs kultúra is meghatározó szerepet kap. A Szerb Kultúra Hónapjának részletes programja letölthető a Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ honlapjáról (www.centar.hu).

Varga Bótos Anna