Az ünnep – avagy minden családi összejövetel egy puskaporos hordó

Ezt a megállapítást már egyszer illusztrálta Vígszínház, amikor színpadra vitték Tracy Letts Augusztus Oklahomában című darabját. Az ünnep című előadás ennél kevésbé forró helyre, Dániába repít minket, de hűsítő megkönnyebbülésben e történet kapcsán sem lesz részünk.

David Eldridge: Az ünnep - Pesti Színház - Fotó: Kaunitz Miklós

David Eldridge: Az ünnep – Pesti Színház – Fotó: Kaunitz Miklós

„Szakmai életemben ez az egyik legfontosabb előadás” – fogalmazta meg a rendező, Eszenyi Enikő a darab nyilvános próbája előtt. A mostani bemutató kettős előélettel rendelkezik: egyrészt a történet eredetileg Thomas Vinteberg nevéhez fűződik, aki 1998-ban rendezte meg a Születésnap című filmet, másrészt házon belül sem ismeretlen az előadás, hiszen 2006-ban már bemutatták egyszer, most felújított szereposztásban vár a második misszió beteljesítésére.

„A családon belüli erőszakról általában azt gondolják, hogy az alsóbb rétegekben fordul leginkább elő, ebben a darabban – mint ahogy az életben is, ez egészen másképpen van” – fogalmazta meg Halász Judit, a darabbéli anya megtestesítője. „Fel kell hívni arra a figyelmet, hogy igenis létezik, s hogy meg kell védeni a gyermekeket a családon belül is.” (Életemben először láttam hullarészeg nőt játszani a művésznőt, már magában ez a momentum is letaglózott.)

m-toth-istvan-1922-2006-csodalatos-szakralitas-kiallitasmegnyito-2014-oktober-14-duna-palota-foto-korhut-lili

Varju Kálmán, a darabbéli puskaporos hordóba gyufát hajító legkisebb testvér, Michael megformálója hozzátette, „Ha nézzük a híreket, nap mint nap előbukkan egy ilyen történet, az elmúlt évek alatt a darab egyáltalán nem vesztett az aktualitásából.”

Spoilerezés nélkül a sztori: a történet középpontjában egy meglehetősen jómódú apa születésnapi ünnepsége áll, amely nem csak a családtagokat, de a prominens ismerősöket és az előkelő családi fészek személyzetét is belelöki a múlt feltárása során keletkezett örvénybe.

Ősszel még október 17-én és 29-én lesz látható az előadás, Halász Judit, Hegedűs D. Géza, Varju Kálmán, Pindroch Csaba és Hegyi Barbara főszereplésével, a Pesti Színházban. Kedvcsinálónak csak annyit: üde színfoltja az előadásnak Rajhona Ádám (Nagypapa) rövid, de emlékezetes megnyilvánulása, s izgalmas, helyenként filmszerű a rendező megközelítése, ahogy a családon belüli erőszakról, a fiatalok bántalmazásáról és az elhallgatott múltbeli bűnökről nyíltan beszélő darabhoz nyúlt.

mmi
Fotó: Kaunitz Miklós

David Eldridge: Az ünnep – Pesti Színház – Bemutató: 2014. szeptember 13.

További előadások: 2014. október 17., október 19.