Gallery Weekend Budapest – 20 kiállítás 16 galériában

Tizenhat kortárs művészeti galéria húsz kiállítással és ingyenes programokkal, tárlatvezetésekkel, előadásokkal, performanszokkal várja a látogatókat az első Gallery Weekend Budapest fesztiválon (GWB) szombaton és vasárnap.

A Kortárs Galériák Egyesülete és a Kreatív Platform Kortárs Művészeti Alapítvány által elindított programsorozat célja, hogy mind a gyűjtők, mind a kortárs művészethez nem értő közönség számára ismerkedési lehetőséget kínáljon a kortárs művészeti galériák világával – mondta el a rendezvény keddi budapesti sajtótájékoztatóján a fesztivál művészeti igazgatója.

Rieder Gábor hozzátette: a GWB során így lehetőség nyílik elbeszélgetni a galériásokkal, esetenként a művészekkel, és kétóránként különböző helyszínekről vezetett galériatúrák is indulnak.

Az acb Attachment Steplik címmel Szombathy Bálint fiatalkori pecsétművészetébe nyújt betekintést, az acb Galériában pedig Igor és Ivan Buharov A bátorság fertőző című, legújabb multimédiás installációja látható.

A Deák Erika Galéria a fiatal festőnemzedéket képviselő Moizer Zsuzsa munkáiból mutat be válogatást. Egy szintén fiatal fotográfus, Péter Ildikó Határok című sorozatával találkozhat a közönség a Faur Zsófi Galériában, a Higgs Mező galériában pedig Komoróczky Tamás A tejleves mint erőltetett egzisztencialista metafora címmel jelentkezik újabb létértelmező kiállítással.

Az Inda Galéria Az egész mozgása című nemzetközi kortárs válogatása a mobilitás kortárs képzőművészeti módozatait dolgozza fel, míg az Inda Project Room Kicsiny Balázs Killing Time IV. című multimédiás installációját állítja ki.

Két kiállítással is jelentkezik a Kisterem, amely a művészeinek friss munkáiból rendezett válogatás mellett Kaszás Tamás Kunyhó torony című installációját mutatja be a látogatóknak. A Knoll Galériában szombat délelőtt Birkás Ákos személyesen nyújt bevezetést A fogoly című tárlatába.

A Körmendi Galéria az idén 90 éves szobrászművész, Gádor Magda előtt életmű-kiállítással tiszteleg, a MissionArt Galéria pedig külső helyszínen állít emléket Spacemetal 3.0 címmel a fiatalon elhunyt Horváth Gábornak.

A Molnár Ani Galériában I have great desire címmel Cseke Szilárdnak nyílik kiállítása, a NextArtban Horváth Dániel tárlata az utazás élményt járja körül, míg a Trafó Galéria a GWB egyik leginkább várt eseményének ad otthont Csákány István Dioráma című kiállításával: az egyik legígéretesebb fiatal magyar képzőművésztől a hazai közönség évek óta nem láthatott egyéni tárlatot.

A Trapéz Galériában állít ki a GWB legfiatalabb résztvevője, Ulbert Ádám, a Várfok Galéria aatoth franyó Táj fuldokló férfivel vagy majdnem című, nagyszabású tárlatával várja a látogatókat, a Várfok Project Room pedig Czigány Ákos fotográfus életművéből válogat.

A Viltin Galéria új otthont avat Kovács Attila Tér-geometriák életmű-kiállításával, míg a Vintage Galéria a húsz évvel ezelőtt elhunyt fotográfus, Gémes Péter életművébe nyújt betekintést.

A fesztivál részletes programja a www.galleryweekendbudapest.com honlapon található meg.

Forrás: MTI