Fesztiváldíjas filmek és szereplőik a szeptember végi Szemrevaló filmfesztiválon

A német nyelvterület díjnyertes alkotásaival és sztárjaikkal találkozhat a Művész mozi közönsége a harmadik Szemrevaló filmfesztiválon szeptember 25. és október 3. között a Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet szervezésében.

Az idei fesztivál újdonsága, hogy a budapesti helyszín mellett a szegedi Belvárosi moziban szeptember 29. és október 3. között, a pécsi Művészetek és Irodalom Házában pedig október 1. és 10. között mutatnak be válogatást a Szemrevaló programjából.

A fesztivált szeptember 25-én 19 órakor a Berlinale egyik versenyfilmje, a Világok között nyitja meg a Művész moziban. A produkció egy nem mindennapi barátság történetét meséli el a válság sújtotta Afganisztánban. A nézők a vetítés után a film főszereplőjével, napjaink egyik legismertebb német színészével, Ronald Zehrfelddel találkozhatnak, aki a program egy másik filmjében, a tavalyi zürichi filmfesztiválon díjazott Elborult világban is látható.

A szervezők 4 dokumentumfilmet és 14 német nyelvű nagyjátékfilmet válogattak a fesztivál műsorába. A mustra egyik fénypontja lesz a Viktória – A zürichi expressz című svájci alkotás, amelynek főhőse a mélyszegénységben élő, budapesti cigánylány, aki a gyors meggazdagodás reményében vonatra száll, hogy prostituáltként próbáljon szerencsét Zürichben. A fesztivál vendége lesz a rendező, Men Lareida, Maros Anna forgatókönyvíró és a film női főszereplője, Farkas Franciska, akik a szeptember 27-i vetítés után közönségtalálkozót tartanak.

Az idei Svájci Filmdíjak átadásán több trófeát is elnyert A portás én vagyok című alkotást szeptember 30-án mutatják be. A börtönből szabadult és új életre vágyó Ernst életéről szóló dráma Pedro Lenz berni dialektusban írt regényéből született. A vetítést követően a nézők az íróval és Sabine Boss rendezőnővel is beszélgethetnek.

A fesztivál október 3-án a Sötét völgy című osztrák filmmel, Ausztria idei Oscar-nevezettjének vetítésével zárul. Thomas Willmann azonos című sikerkönyvének filmváltozata a szervezők tájékoztatása szerint egy rendhagyó western és sodró erejű dráma virtuóz keveréke. Andreas Prochaska, az alkotás rendezője szintén ellátogat a Szemrevaló fesztiválra.

A Művész moziban csütörtöktől elővételben már megvásárolhatók a jegyek, a fesztiválközönséget a pénztárban kedvezmény is várja.

A Szemrevaló teljes programja a www.goethe.de/szemrevalo és www.facebook.com/szemrevalo oldalakon böngészhető.

Forrás: MTI

 

,