Magyar jazzlegenda fúj német színekben a Bridging Europe-on – Tony Lakatos Quintet

Tony Lakatos Quintet – 2014. szeptember 13. 20:00

Az idén Németországot fókuszba állító Bridging Europe – Európai Hidak fesztivál negyedik napján a magyar származású fúvósfenomén, Tony Lakatos lép fel. Az ötvenöt éves szaxofonzseni manapság Európa egyik legfoglalkoztatottabb jazzmuzsikusa, de szívesen talál alkalmat, hogy aktuális zenei gondolatait megossza magyar rajongóival is: a két éve megjelent, Hometone című lemezének anyagából is válogat szeptember 13-án a Müpában. A kultúrfesztivál ingyenes programokat is kínál a hétvégén: a Müpa előtti Berlin Terasz vendége lesz a 17 Hippies, a Nils Wogram Nostalgia Trio és a Das Kapital, a szabadtéri mozi pedig Wim Wenders és Pina Bausch kultikus filmjeit vetíti.

Tony Lakatos - Fotó: Gerhard Richter

Tony Lakatos – Fotó: Gerhard Richter

Lakatos Antal „Tóni” a nevezetes Lakatos-dinasztiában született – családfája egyenes ágon visszavezethető a 18-19. századi hegedűs-komponistáig, Bihari Jánosig –, hegedülni hatévesen kezdett, ám később hangszert váltott, és 1977-ben már szaxofonistaként remekelt a Ki mit tud?-on az ország első, roma zenészcsaládokból származó fiatalok által alapított jazz-rock együttesében, a Füsti Balogh Gábor vezette Kis Rákfogóban.

Tony Lakatos története igazi sikersztori, hiszen lendületes karrierjét Nyugat-Németországba költözése csak tovább segítette – jól festi a hazai helyzetet, hogy a hanglemezgyár 1981-es távozásán eszmélve jelentette csak meg korábbi együttese egyetlen albumát. Új hazájában már huszonévesen is olyan nevekkel léphetett közös színpadra, mint Toto Blanke, Chris Beier vagy Milan Svoboda, később pedig ő lett az első magyar származású zenész, akinek lemezeit Amerika egykori mértékadó médiaipari periodikája, a Gavin Report tízes dzsesszlistája rádiósugárzásra ajánlotta. Életrajza alapján Lakatos diszkográfiája már igen tekintélyes méretű, szólistaként és stúdiózenészként együttvéve mintegy 350 lemezen működött közre.

A nagyjából kétévente új lemezanyaggal jelentkező Lakatos szinte minden albumát kiemelkedő lelkesedéssel fogadják a kritikusok, a 2009-es Porgy and Besst, amelyet a Frankfurti Rádió Big Bandjével (hr-Bigband) rögzített, egyenesen a Deutscher Schallplattenpreis kitüntetéssel ismerték el. Tony csaknem hat éve vezeti kvintettjét, amellyel túlnyomórészt az ő saját, a hard bop irányzatához sorolható, de 21. századi ízléssel megformált szerzeményeit játsszák. A szaxofonos a formációk tekintetében is kétlaki, hiszen combója mellett a hr-Bigband régi szólistája, amelyben kitűnő kollégái, Michael Flügel zongorista, Thomas Heidepriem bőgős és Jean-Paul Hochstatter dobos is dolgoznak, John Marshall trombitás pedig 1992 óta a kölni WDR Big Bandet erősíti kifinomult, stílusos, virtuóz játékával.

Egy szó mint száz, a ragyogó hangú játékáról ismert Tony Lakatosra bátran lehetünk büszkék, számunkra az ötvenöt éves szaxofonzseni mindig magyar marad, aki rendre megtalálja a lehetőséget, hogy magyarországi rajongóinak is elmesélje szaxofonjával, milyen aktuális zenei gondolatok foglalkoztatják, így 2012-ben megjelent, Hometone című lemezének anyagát is nagyrészt előadja az Európai Hidak jazzkedvelő közönsége előtt, szeptember 13-án a Müpában.

Tony Lakatos Quintet / Bridging Europe – Európai Hidak 2014
2014. szeptember 13., 20:00, Művészetek Palotája, Fesztivál Színház

https://www.mupa.hu/program/tony-lakatos-quintet-d-2014-09-13_20-00-fesztivalszinhaz

Body & Soul / Magyar-amerikai jazzgála II. – Oláh Kálmán, Tony Lakatos és barátaik – Müpa, 2005

Forrás: Művészetek Palotája