Kálibuli – képzőművészeti, irodalmi, családi, gasztro és borkulturális nap június 21-én

A Cégér és az Északipart magazin bemutatja a Kálibulit a Káli medence szívében, Köveskálon. A Balaton-felvidék első igazi kulturális-családi-gasztro eseményére június 21-én, szombaton kerül sor. A szervezők többek között a balatoni borok népszerűsítéséért kampányolnak.

Köveskál

A rendezvény vendéglátói a Káli Art Inn, a Kővirág és a Mi A Kő éttermek, illetve 12 borászat, amelyek kóstolókkal, italkülönlegességekkel várják a látogatókat. Az egész napos rendezvényen a kulináris élmények mellett a vizuális kultúra is szerepet kap, itt mutatják be először a közönségnek Weiler Péter Route ’71 című kiállítását, amelyet Kieselbach Tamás nyit meg.

A Cégér – a Jó bornak tervezz címkét! projekt – és az Északipart magazin stratégiai szövetséget kötött azért, hogy a balatoni borászatok ismertségét, elfogadottságát növeljék a helyi és külföldi fogyasztók körében, illetve segítséget nyújtsanak a hatékonyabb kommunikáció és az ehhez megfelelő arculat kialakításában.

Az együttműködés első állomásaként a két csapat együtt rendezi meg június 21-én, Köveskálon a Kálibulit. A szervezők legfőbb célja, hogy megmutassák a látogatóknak, milyen utánozhatatlanul különleges hely a Káli-medence, páratlan fekvésének, a különleges helyi alapanyagokra épülő gasztronómiának, és nem utolsó sorban barátságos lakóinak köszönhetően. Az egész napos gasztrokóstoló alkalmából a 3 vendéglátó étterem degusztációs menüje mellett bemutatkozik az északi part 12 top borászata, illetve a Cégér borbárja.

A „Cégér – Jó bornak tervezz címkét!” alkotói pályázatot és programot 2012-ben a Forum Hungaricum és a Hybidart azzal a céllal hirdette meg, hogy együttműködési lehetőséget teremtsen fiatal borászok és grafikusok között, valamint megmutassa, hogy a kortárs design és a bor találkozásából csakis jó dolog születhet. A Cégér zsűrije minden évben szigorúan szakmai kritériumok alapján választja ki azt a tíz grafikust, akik egy-egy ifjú borásszal elkezdhetik a közös munkát. A Kálibuli idején az idei tíz döntős grafikus terveit kiállítás keretében tekinthetik meg a látogatók. Borászpárjaik borait, az immár megújult arculatú, ízletes borokat a Cégér borbárban kínálják a házigazdák.

Az Északipart magazin 2013-ban indult, a Balaton egyetlen prémium, lifestyle-kulturális magazinja. A tavalyi nagy siker után a Kálibulin mutatják be a 2014-es új számot, amely közel 150 oldalon mesél a Balaton századfordulós történelméről, különleges térképekről, Jókai szerelmeiről és persze a közelmúlt emlékeiről is, mint a Pogány madonna forgatása vagy gyerekkorunk SZOT-üdülős nyarai. A magazint olyan szerzők és fotósok jegyzik, mint Nyáry Krisztián, Fiala János, Lobenwein Norbert, Korányi G. Tamás, Katona Csaba, Burger Barna és Melczer Zsolt.

A rendezvény nem csak a borkultúra és gasztronómia kedvelőinek szól. A köveskáli buszterminál új szerepet kap: Weiler Péter Route 71. című exkluzív kiállítását Kieselbach Tamás nyitja meg. „A Balaton egy közös nyelv, amit mindannyian egyformán beszélünk és értünk. A part menti első csóktól, a nagymama retróvá érett nyaralójától apu kétszobás sátráig annyi mindent jelent nekünk. Imádtam ezeket a képeket megrajzolni, mert felidézhettem a legszebb nyarak finom kis rezdüléseit.” – mondja Weiler.

A hagyományőrző játékok és gyerekprogramok (lovaskocsizás, sárkányeregetés, kincskeresés) mellett élőzenével, szentivánéji tűzugrással és szerelemkötéssel várják mindazokat, akik szeretnék megismerni a Káli-medence hangulatát.

A Kálibuli programjának kiemelt vendégei: Nyáry Krisztián, aki szerelmes írókról mesél, Mautner Zsófi gasztroblogger, Herczeg Ágnes nemzetközi borszakértő és Pálffy Gyula, borász. Zenei vonalon is figyelemreméltó a buli, ugyanis a Snétberger központ növendékei játszanak egész nap élőzenét és esti, Szent Iván éji bulira is számíthatnak a résztvevők.

A Kálibuli egy szuper balatoni nap, amelynek során különlegesen finomakat ehetünk és ihatunk, gyönyörű környezetben, jó zene mellett, lefoglalva a gyerekeket is, úgy hogy közben nagyon valószínű, hogy összefutunk a szintén Balaton, illetve északi part iránt rajongó ismerősökkel, barátokkal.

Fontos tudnivaló: napijegy váltható a helyszínen, gourmet kóstolójegyek csak elővételben kaphatók.

Részletek: www.kalibuli.hu

kalibuli_szorolap_600Forrás: Hybridart Management