Vendégségben a Nemzeti Filharmonikusoknál

Színes műsorral várja közönségét a Nemzeti Filharmonikusok a Művészetek Palotájába április 26-án 18.00 órakor a Próbatermi vendégség című sorozatuk harmadik koncertjén is.

A hangversenyen elhangzó triószerenád igazi kuriózum. Dohnányi 1902-ben írta, amikor felváltva élt Bécsben, illetve Budapesten, és amikor zongoraművészként felkapta a világhír. Mozart a szerző életművében ritkaságnak számító hangszer-párosra írt G-dúr duója a salzburgi hercegérsek számára íródott, egy olyan sorozatba, amelyet Michael Haydn kezdett meg, de amelyet betegsége miatt feladni kényszerült. Bach utolsó, Badinerie (viccelődés) feliratú tétele miatt slágerré vált h-moll zenekari szvitje komoly virtuozitást követel meg nemcsak a fuvolistától, hanem a vonós játékosoktól is, főleg akkor, ha nem zenekarban, hanem a már szintén elterjedt szóló-formációban adják elő a darabot, mint ahogyan ezen a koncerten is teszik. A korban divatos tánctételeket egymás mellé soroló műről tudható, hogy Bach előadta a lipcsei kávéházi koncerteken, az általa vezetett, diákokból álló zenekarral, a Collegium musicummal. Az est házigazdája az együttes főigazgatója, Kovács Géza.

Kovács Géza - Fotó: Nemzeti Filharmonikusok

Kovács Géza – Fotó: Nemzeti Filharmonikusok

Részletes műsor:
2014. ÁPRILIS 26., 18:00
Művészetek Palotája – a Nemzeti Filharmonikus Zenekar 6. emeleti próbaterme, Budapest
Házigazda: KOVÁCS GÉZA

MOZART Kvartett KV.370 (368/B)
Horváth Béla – oboa
Papp Dániel – hegedű
Balogh Enikő – brácsa
Deák György – cselló

DOHNÁNYI Triószerenád
Papp Dániel – hegedű
Kertész Sándor – brácsa
Deák György – gordonka

MOZART G-dúr duó, K. 423
Papp Dániel – hegedű
Kertész Sándor -brácsa

BACH h-moll szvit, BWV 1067
Szabó Anita – fuvola
Papp Dániel, Miczki Rita – hegedű
Balogh Enikő – brácsa
Deák György – gordonka
Sztankov Iván – nagybőgő

KÖVETKEZŐ HANGVERSENYÜNK:
Hangverseny R. Strauss születésének 150. évfordulója alkalmából
2014. MÁJUS 3., 19:30
Művészetek Palotája – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem,Budapest

R. STRAUSS: Aus Italien (Itáliából), op. 16
R. STRAUSS: Az úrhatnám polgár – szvit, op. 60 (III)

Vezényel: KOCSIS ZOLTÁN

Közreműködik: BIZJÁK DÓRA (zongora), KELEMEN BARNABÁS (hegedű)

Kocsis Zoltán és a Nemzeti Filharmonikusok kiemelt figyelmet szentel Richard Strauss műveinek – szimfonikus költeményeinek és operáinak –, legyenek azok az általános repertoár, a zenetörténeti kánon részei, vagy mellőzött alkotások. Ezen a hangversenyen – a zeneszerző születésének százötvenedik évfordulója alkalmából – két olyan művet mutat be Kocsis Zoltán együttese, amelyek az utóbbi, azaz a mellőzött vagy keveset játszott Strauss-kompozíciók közé tartoznak. Az Itáliából című szimfonikus költemény az első Strauss ebben a műfajban írt alkotásai közül, maga a zeneszerző forradalmian újnak tartotta. 1886-ban komponálta olaszországi élményei nyomán; szimfonikus fantáziának nevezte, és részletes programot is mellékelt hozzá.

Érdekesség, hogy nápolyi népdal gyanánt használta fel benne a híres Funiculì, Funiculà kezdetű slágert, de a dal szerzője, Luigi Denza később beperelte a zeneszerzőt, és meg is nyerte a pert. Az Úrhatnám polgár című színdarabhoz írt kísérőzene eredetileg Strauss szövegírója, Hugo von Hofmannstahl ötlete nyomán készült. Hofmannstahl Molière 1670-ben keletkezett színművét kívánta újraírni, ehhez szeretett volna zenét Strausstól, aki ennek megfelelően igazi neoklasszikus muzsikát adott ki a keze közül 1917-ben. A kísérőzene kilenc tételében a 17-18. századi barokk zenét parafrazeálja, írja azt meg újra 20. századi szemmel és füllel. Sőt a Molière-színműhöz szintén zenét írt francia királyi zeneszerző, Jean-Baptiste Lully zenéjéből is merít.

Forrás: Nemzeti Filharmonikusok