Találkozások az észt népzenével IV. – Maarja Nuut

Észak-Észtországban született hegedűs-énekes, akit éppúgy elbűvöl a régi falusi muzsikosok játéka, mint az indiai rágák vagy a hagyományos néptáncok motívumai. Maarja az észt népzenei örökségből merítve finoman és jó ízléssel adagolt elektronikával ötvözi a hagyományos dalokat, egyfajta hidat épít, mely által az elődök dalai összekapcsolódhatnak a jelennel. Zenéjét a természet hangjai, ősi dallamok és a hegedűszó százféle árnyalata teszik teljessé. Olyan hangzásvilág ez, mely sosem látott tájakra, időn és téren átívelő utazásra viszi a hallgatót. 

Maarja Nuut

Maarja Nuut

Maarja így vall magáról: “Nyugalmat keresek a zenében. De nem a lusta pihenést, hanem inkább valamiféle élénk-ellazult állapotot, amelyben ugyanakkor ugrásra készen állok, mint egy macska. Ebből az impulzusból születik a zene és az akarat, hogy hosszabbra nyújtsam a pillanatot, az összpontosítást, amely megváltoztatja a hallásomat, látásomat és érzékelésemet. Ilyenkor mindig a „most“-ban vagyok, és a régi dallamok ugyanolyan frissekké válnak, mint a helyben született improvizációk.“

2013 tavaszán jelent meg „Szóló“ című első lemeze, amely több országban is figyelmet keltett és kivívta a kritikusok elismerését. Az fRoots című rangos angol zenei szaklap a kedvencei közé választotta és válogatás-albumán is megjelentette.

„Maarja magába szívta a falusi dallamokat és az azokat egykoron éneklő-játszó emberek erejét, s olyan módon használja ezt az alapanyagot, mint rajta kívül senki más Észtországban. (…) Soolo című albumát lehet minimalistaként jellemezni, ám ezzel együtt egyfajta melegség és teljesség árad belőle. Az embernek a lemezt hallgatva olyan érzése támad, mintha egy csendes faházban ülne, a végtelen ég alatt; egy mocsár mellett, a nyírek és a fenyők árnyékában vagy a léleknek különösen kedves helyen sétálna. Minden egyes alkalommal valami újat fedezel fel benne.” (Andrew Cronshaw, fRoots)

Szóló eladásai mellett Maarja a Knihv nevű együttesben és az Ethno in Transit bandában is játszik, utóbbival bejárta Európát és Ausztráliát, többek közt a Sziget fesztiválon is fellépett.

Helyszín: Közép-európai Egyetem (CEU, Nádor u. 9., Auditórium)
Időpont: 2014. április 17., 19.00

A belépés díjtalan.

Forrás: cac.ceu