A fiatal Marcello Mastroianni a cannes-i filmfesztivál plakátján

A fiatal Marcello Mastroianni, Federico Fellini filmjeinek egyik legfőbb színésze látható a május 14. és 25. között megrendezendő 67. cannes-i filmfesztivál plakátján.

„Marcello Mastroiannival és Federico Fellinivel a szabad és a világra nyitott filmművészetet ünnepeljük, az egyik legfénylőbb alakjával jelezzük az olasz és az európai mozi művészi jelentőségét” – írták közleményükben az egyik legjelentősebb filmes seregszemle szervezői.

A szépia színű, azaz barnás-sárgás árnyalatú, régies hangulatú plakáton – amelyet a párizsi Lagency/Taste ügynökség tervezett – Mastroianni egy fiatalkori portréja látható: az olasz filmsztár fekete napszemüvege mögül néz maga elé. A kép Federico Fellini Nyolc és fél című filmjéből származik. Az alkotást 1963-ban mutatták be a cannes-i filmfesztiválon, főhőse a depressziós rendező, Guido, aki szakmai és magánéleti válsága elől egy gyógyfürdőbe menekül, és ott álomképeken, emlékeken és valós történéseken keresztül újra átéli emberi kapcsolatait.

Az olasz filmsztár a Nyolc és fél előtt három évvel már forgatott egy másik filmet Fellinivel, Az édes életet. Később a Fellini-Róma (1972), A nők városa (1980), a Ginger és Fred (1986) című filmben is együtt dolgoztak.

A fesztivál közleménye szerint a filmszínész lánya, Chiara Mastroianni azt mondta: „Nagyon büszke és nagyon meghatott vagyok attól, hogy Cannes a plakátjával az apám előtt tiszteleg.”

„Nagyon szépnek és nagyon modernek találom a plakátot. És őt is nagyon szépnek és nagyon modernek találom: finom irónia és a távolságtartás eleganciája. Vagyis nagyon önmaga” – tette hozzá a francia filmszínésznő, Marcello Mastroianni és Catherine Deneuve lánya.

Az 1996-ban, 72 éves korában Párizsban elhunyt Marcello Mastroianni a legnagyobb olasz filmrendezőkkel dolgozott együtt (Dino Risi, Vittorio de Sica, Luigi Comencini, Ettore Scola), de sokat játszott külföldi rendezők (a francia Louis Malle, a görög Theo Angelopoulos, a portugál Manoel de Oliveira, az amerikai Robert Altman) filmjeiben is.

A hivatalos versenyprogram zsűrijének elnöke – mint ahogy ezt korábban a szervezők közölték – Jane Campion Oscar-díjas új-zélandi rendező, forgatókönyvíró, a fesztivál nyitó és záró ünnepségének házigazdája pedig Lambert Wilson francia színész és sanzonénekes lesz.

A 67. cannes-i filmfesztivál május 14-én Olivier Dahan olasz filmrendező Grace – Monaco csillaga című filmjének díszbemutatójával, Nicole Kidmannal a címszerepben nyílik meg a francia Riviérán. A fesztivál május 25-éig tart, de az aznapi európai választásokra való tekintettel a hivatalos versenyprogram díjkiosztása kivételesen előző este, május 24-én este lesz.

A hivatalos versenyprogramba meghívott alkotásokat csütörtökön ismertetik a szervezők.

Forrás: MTI
,