Apró könyvtárak lesznek az öreg telefonfülkékből Prágában

Apró, ingyen használható könyvtárakká alakítanak át kiselejtezett prágai telefonfülkéket cseh fiatalok, elsőként egy kórházban állították fel a minibibliotékák egyikét.

A Mlada fronta Dnes (MfD) című cseh napilap szerint Monika Serbusovát és Pavel Zeleznyt a prágai utcákról fokozatosan eltűnő öreg telefonfülkék iránti nosztalgia inspirálta. A páros szponzorokat és kiselejtezett telefonfülkéket kezdett keresni az apró könyvtárak ötletének megvalósításához.

A cseh Telefónica telekommunikációs cég alapítványának tetszett a fiatalok ötlete, ezért pénzt és hét darab használaton kívüli telefonfülkét is adott nekik. A páros helyreállította és kicsinosította a fülkéket, polcokat is szereltek beléjük. Ezután különféle forrásokból gyűjtötték össze a könyveket.

Az első „könyvfülke” csütörtökön nyílt meg a Kísérleti Orvostudományi Intézet (IKEM) kórházban, további kettőt egy másik kórházban, illetve egy bevásárlóközpontban állítanak fel, a maradék négy fülkét pedig húsvétkor helyezik üzembe. A projekt későbbi szakaszában a szervezők az utcákon, valamint metró- és vasúti megállókhoz közeli helyeken szeretnék felállítani a könyvfülkéket.

Valószínűleg a metrók utazóközönsége értékelné leginkább az apró könyvesbódékat, ám biztonsági okokra hivatkozva a prágai közlekedési vállalat elzárkózik attól hogy engedélyezze felállításukat.

Mindegyik fülkének egyedi külseje lesz. A szervezők a Facebookon hirdettek pályázatot a kiskönyvtárak megtervezésére. A győztesek saját maguk valósíthatják meg az elképzeléseiket.

Az emberek ingyen olvashatnak vagy kölcsönözhetnek könyveket a fülkékből, saját olvasmányaikat is ott hagyhatják. Hogyha néhány könyv eltűnik, a projekt ötletgazdái saját gyűjteményükből pótolják azokat.

A napilap szerint jelenleg 1555 telefonfülke üzemel az 1,3 millió fős Prágában. A fülkék száma 60 százalékkal csökkent az elmúlt tíz évben és a még működőket is egyre kevesebbet használják az emberek.

Forrás: MTI