Schéner Mihály ritkán látható virágcsendéletei kiállításon

Schéner Mihály Kossuth-díjas festőművész ritkán látható virágcsendéletei is szerepelnek azon a kiállításon, amely a művész családjának hagyatékából mutat be válogatást péntektől a Vízivárosi Galériában Budapesten.

A sokoldalú művész változatos életművének utolsó évtizedéből 45 művet vonultat fel az emlékkiállítás, amelyen bemutatják a család részére készült, a közönség előtt kevésbé ismert és ritkán látható olajfestményeket is – mondta el Olescher Tamás galériavezető az MTI-nek.

Bemutatják Schéner Mihálynak (1923-2009) a gercsei és a sándorfalvi templomokról készült pannóit, valamint fajátékokat, faplasztikákat és egy nagyméretű szőttest is. A népmesei ihletésű mézeskalács-figurák mellett Gubó Kata és Rózsa Sándor alakja tűnik fel a kiállításon papírmasé maszkok és egy betyárokat ábrázoló filctollrajz kíséretében. Látható lesz még a békéscsabai Meseházból egy színes fali plasztika. Schéner Mihály 1988-ban hozta létre két parasztbarokk műemlék-épületben a Meseház játékmúzeumot, ahol az általa tervezett játékokkal játszhatnak a látogatók – tette hozzá a galériavezető.

Olescher Tamás beszélt arról is, hogy a művészt halála előtt, 2009-ben választották a II. kerület díszpolgárává. „A kerület galériájaként arra törekszünk, hogy az itt élő vagy a negyedben egykoron alkotó művészek nagyobb életművét is bemutassuk az érdeklődőknek” – hangsúlyozta a galériavezető.

Schéner Mihály festő, grafikus, szobrász, keramikus és bábtervező a képző- és iparművészet több ágában is alkotott. 1947-ben diplomázott a magyar képzőművészeti főiskolán, mesterei Rudnay Gyula és Elekffy Jenő voltak. 1995-ben munkásságát  Kossuth-díjjal ismerték el. Alkotásai 1960-tól több csoportos és egyéni kiállításon szerepeltek Magyarország mellett Párizsban, Bécsben, Berlinben és Varsóban is.

Forrás: MTI