Húsz éve nem volt ennyi néző a Fővárosi Nagycirkuszban

Húsz éve nem volt ekkora érdeklődés a cirkuszművészet iránt: míg 2011 októberében előadásonként 400 fő körül stagnált az éves átlag nézőszám, idén év végére a Fővárosi Nagycirkusz stabil 800-1000 fős átlagos éves látogatottsággal büszkélkedhet – mondta el ki Kriza Zsigmond, a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. (MACIVA) igazgatója az MTI-nek.

A Casselly család elefántprodukciója Az Univerzum fényei című esti előadás beharangozójaként megrendezett cirkuszparádén a Fővárosi Nagycirkusz előtt. - MTI fotó: Soós Lajos

A Casselly család elefántprodukciója Az Univerzum fényei című esti előadás beharangozójaként megrendezett cirkuszparádén a Fővárosi Nagycirkusz előtt. – MTI fotó: Soós Lajos

„Első munkanapomon, 2011. október 5-én a délutáni előadáson 61 fizető néző volt. Két év alatt azonban elértük, hogy stabilan 800 fő, a decemberi időszakban pedig 1000 fő körül mozog az előadások átlagos látogatottsága. Erre 1993 óta nem volt példa” – emlékeztetett az igazgató.

A Fővárosi Nagycirkusz életében az idei év több szempontból is nagy jelentőséggel bírt. Kriza Zsigmond felidézte, hogy 2013 volt a Fővárosi Nagycirkusz első nemzeti cirkuszévada, ennek megfelelően nemzeti karakterű produkcióval nyitották a szezont.

„Az év elején általában kevesebben keresik fel a cirkuszt, ennek ellenére A magyar cirkuszcsillagok című előadást két hónap alatt csaknem 50 ezren látták. A következő, öt hónapig futó műsorunk, a Circus Maximus pedig előadásonként 700 nézőt vonzott a városligeti épületbe” – részletezte az adatokat Kriza Zsigmond.

Az igazgató szerint a siker annak is köszönhető, hogy a MACIVA több eszközzel is dolgozott a magyar cirkuszművészet korábbi jó hírnevének visszaállításért. Csatlakoztak egyebek mellett a múzeumok éjszakája programsorozathoz, idén első alkalommal megrendezték ennek mintájára a cirkuszok éjszakáját, amelyen a budapesti intézmény mellett három magáncirkuszi társulat vett részt; a Magyar Nemzeti Cirkusz, az Eötvös Cirkusz és a Horse Evolution Show a Balaton partján várta június végén a látogatókat.

Nemcsak az előadások minőségével és változatosságával igyekezett a MACIVA megnyerni a közönséget, de megújult a Fővárosi Nagycirkusz fogadótere is, és számos technikai újításra is sor került. „A régi, elavult kép helyett egy igazi hamisítatlan cirkuszi hangulatot árasztó belső enteriőrt alakítottunk ki, valamint teljesen megújítottuk a hang- és fénytechnikát is” – részletezte az igazgató.

Az Univerzum fényei című őszi műsort beharangozó cirkuszparádé talán az egyik legnagyobb újítás volt: a 19. századi amerikai cirkuszi hagyományt felelevenítő kezdeményezés nagy figyelmet keltett. „Október 5-én a Casselly család elefántjaival az élen a teljes cirkuszi társulat felvonult a Városligetben. Az Állatkerti körúton és a Hősök terén végigvonuló forgatag a cirkusz elé visszaérkezve egy látványos ízelítőt adott az esti premier műsorából”. A produkció decemberre stabilan 1000 látogatót vonzott előadásonként.

A műfaj elismertetésén is sokat dolgoztak a MACIVA kollégái, ennek eredményeként a cirkuszművészet 2011-ben bekerült az előadóművészeti törvénybe, 2012-ben az Emberi Erőforrások Minisztériuma nemzeti előadóművészeti szervezetté minősítette a MACIVÁT, 2013-ban pedig a cirkuszművészetet a Magyar Művészeti Akadémiáról szóló törvény, önálló előadóművészeti ágként ismerte el.

„A magyar cirkusz jövője egyebek mellett a színvonalas utánpótlás-képzésen is múlik” – hangsúlyozta Kriza Zsigmond. Ezért ebben az évben elindult a Jövő cirkusza program, amelynek keretében az intézmény együttműködést kötött a madridi, a milánói és a torinói cirkusziskolákkal, valamint a Cirkusziskolák Európai Szövetségével (FEDEC) is.

Az utánpótlás-képzést szolgálja a modern és gyönyörű Hungária Cirkuszcsarnok felépítése is a régi, használaton kívüli állatház és hippodrom helyén, a Hungária körúti MACIVA művésztelepen. „Ezzel a világviszonylatban is nagyon korszerűnek számító, Közép-Európában pedig egyedülálló központtal minden infrastrukturális feltétel adott ahhoz, hogy a Jövő cirkusza projekt az egész régióban sikeres legyen” – tette hozzá Kriza Zsigmond.

A program szakmai részét képezi az a tehetséggondozó program is, amelynek keretében jövőre szakemberek az egész ország területén keresik majd az ifjú tehetségeket. Azok a fiatalok, akik nehéz helyzetben, hátrányos helyzetű családokban élnek, de tehetségesnek bizonyulnak és felvételt nyernek a Baross Imre Artistaképzőbe, azok taníttatásáról és iskolaidőben a szállásáról is az intézmény gondoskodik majd, valamint egy ösztöndíj rendszer kialakítását is tervezik.

A jövő évi tervekről az igazgató elmondta: az évet a január 9. és 13. között zajló jubileumi, 10. Nemzetközi Cirkuszfesztivállal indítják, amelyen több mint 20 ország csaknem 40 produkciója lesz látható több száz artista részvételével, látványos csoportszámokkal. Emellett két kiemelt eseményre, a MACIVA 60. és a Fővárosi Nagycirkusz 125. születésnapjára is nagyszabású rendezvényekkel készülnek, valamint a jövő évben kétszer is lesz cirkuszparádé, július 12-én pedig a cirkuszok éjszakáját is újra megrendezik.

Forrás: MTI