A nagy szépségé az európai Oscar

A nagy szépség (La grande bellezza) című olasz-francia alkotás kapta a legjobb filmnek járó Európai Filmdíjat szombat este Berlinben.

Az olasz-francia alkotás az Európai Filmakadémia (EFA) díjának első számú nyertese, öt kategóriában jelölték és csak a legjobb forgatókönyvnek járó elismerést nem kapta meg. A főszereplő, Toni Servillo a legjobb európai férfi filmszínésznek járó elismerést, Paolo Sorrentino pedig a legjobb rendezőnek járó díjat vehette át, míg a vágó, Cristiano Travaglioli a legjobb vágásért járó díjat kapta meg.

Az európai Oscar-díjként is emlegetett elismeréssel négyszeresen kitüntetett játékfilmet Magyarországon is vetítik, és egy római újságíróról szól, aki a 65. születésnapján elgondolkodik az élet értelméről. Az olasz elit világát bemutató filmet számos kritikus Federico Fellini Édes élet című 1960-as alkotásával állítja párhuzamba.

Az 1988-ban alapított, több mint 2800 európai filmes szakembert összefogó EFA 21 kategóriában osztott díjat az utóbbi egy évben bemutatott európai filmeknek. A berlini gálaesten életműdíjat adtak át Catherine Deneuve francia színésznőnek és Pedro Almodóvar spanyol filmrendezőnek. Toni Servillo másodszor kapta meg a legjobb férfi színésznek járó elismerést, 2008-ban a Gomorra című filmben nyújtott alakításával érdemelte ki a díjat.

Forrás: MTI