Száz éve lappangó Zsolnay-ritkaság a Virág Judit Galéria árverésén

Az „évtized iparművészeti szenzációjaként” szerepel a Virág Judit Galéria téli árverésén az 1906-os milánói világkiállítás egyik sztárdarabja, egy egyméteres Zsolnay-váza, amely mintegy száz év után bukkant fel ismét a műtárgypiacon.

A nagyméretű, eozinmázas vázát Apáti Abt Sándor, a Zsolnay gyár egyik leghíresebb kerámiaművésze tervezte azzal a céllal, hogy a gyár bemutathassa: a durva, nehezen formázható anyagnak tartott pirogránitból is tud reprezentatív műtárgyakat készíteni. A váza egyike volt az 1906-os világkiállításon kitört tűzvészt túlélő kevés magyar műtárgynak – mondta el a Törő István, a galéria társtulajdonosa csütörtökön Budapesten.

A szecessziós magyar iparművészet virágkorának csúcsműveit felvonultató magyar pavilon 1906. augusztus 3-án leégett, a műtárgyak több mint 90 százaléka elpusztult, a nagyméretű Zsolnay-vázát azonban sikerült kimenteni a tűzvészből. A reprezentatív darabot röviddel a világkiállítás után egy külföldi vevő megvásárolta, majd sorsáról mintegy száz évig semmit sem lehetett tudni.

A gránátalmafa körül táncoló meztelen nőalakokat ábrázoló, gazdag szimbólumrendszerrel dolgozó műremek 6-8 éve bukkant fel a németországi műkereskedelemben, ekkor vásárolta jelenlegi tulajdonosa, aki most a Virág Judit Galériának kínálta fel értékesítésre – árulta el Törő István.

Mint emlékeztetett, a váza 10 millió forintos kikiáltási árról indul, és 18-24 millió forint becsértékkel szerepel a galéria december 15-i aukcióján.

Törő István az MTI-nek elmondta, az eddigi legmagasabb hazai leütést egy Rippl-Rónai tervezte Zsolnay-tál érte el néhány éve 15 millió forinttal, így reális esély mutatkozik arra, hogy a Magyarországon nemrég felbukkant váza rekordárat érhet el.

Forrás: MTI