Megnyitotta kapuit az Art Market Budapest

2013. november 28 – december 1. között harmadik alkalommal kerül megrendezésre Magyarország egyetlen, Kelet-Európa legjelentősebb, és Európa az elmúlt időszakban legdinamikusabban fejlődő kortárs képzőművészeti vására. Az Art Market Budapest idejére Budapest Európa kiemelt kulturális központjává válik, az esemény mintegy 20 ország kiállítóinak köszönhetően közel 500 művész alkotásait mutatja be a Millenáris kiállítótereiben és az épületek közötti parkban.

artmarket

Az Art Market Budapest olyan művészeti, társadalmi és társasági esemény, amely látványos és élvezetes formában teszi a képzőművészetet könnyen hozzáférhetővé a nagyközönség és a műkedvelők, műgyűjtők számára egyaránt. Célja a kortárs képzőművészet népszerűsítése, a látogatók számára magas színvonalú nemzetközi művészeti tartalom biztosítása, nem utolsó sorban pedig a régió, és ezen belül is kiemelten Magyarország képzőművészeti választékának nemzetközi környezetben történő bemutatása.

A mintegy 6.000 négyzetméteren, közel 100 kiállító és 500 művész részvételével megrendezésre kerülő eseményen Ausztria, Csehország, Grúzia, Horvátország, Izrael, Kazahsztán, Lengyelország, Lettország, Magyarország, Németország, Olaszország, Románia, Svájc, Spanyolország, Szlovákia, Szlovénia, Törökország, Ukrajna kiállítói mutatkoznak be.

„Az Art Market Budapest ma még kiaknázatlan forrásokból nagy figyelemmel választja ki és vonja be kiállítói közé a képzőművészet feltörekvő és tehetséges alkotóit, sikerrel mutat be olyan művészeket és galériákat, amelyeket a közönség más nemzetközi vásárokról még nem ismer. Ezáltal mára olyan eseménnyé vált a művészet világában, ahova szinte kötelező ellátogatnia annak, aki új inspirációkat, a nemzetközi művészeti életet felfrissítő hatásokat keres, illetve aki új irányokba akar nyitni, és kapcsolatba akar kerülni ezekről a fantasztikus helyszínekről a vásárra érkező művészekkel, galériásokkal éppúgy, mint műgyűjtőkkel, szakemberekkel és intézményekkel.” – fogalmazott Nancy Brinker, az ismert diplomata és műgyűjtő, az USA kormányának korábbi protokollfőnöke, az Egészségügyi Világszervezet jószolgálati nagykövete, az Art Market Budapest védnöke.

A vásáron az idei évben a feltörekvő művészek mellett mindazonáltal olyan nemzetközi sztárok is bemutatkoznak, mint például a legendás New York-i művész, Antonio Muntadas, a magyar származású amerikai fotós, Sylvia Plachy vagy a több millió euro értékű alkotását először Magyarországon bemutató török Ahmet Günestekin, és természetesen jelen lesznek a hazai kortárs képzőművészet már befutott alkotói is. A külföldi és hazai galériák által reprezentált széles művészeti választék természetesen számos további meglepetéssel is szolgál.

IMG_1245

Miközben a belső kiállítási rend bizonyos mértékű átalakításának, a tervezők kreativitásának illetve a Millenáris épületei közötti park intenzívebb kihasználásának köszönhetően a kiállítási terület idén is valamelyest tovább növekedett a tavalyihoz képest, a látogatottság jelentős
növelésének szándéka mellett az Art Market Budapest 2013-ban elsősorban a tartalmi bővítésre koncentrált.

Az Art Market Budapest új programjai egyaránt erősítik a regionális tartalmat és szélesítik a globális jelleget. A „VISEGRAD4 – A kreativitás régiója” elnevezésű kiállítási szekció például különleges közép-európai művészeti csemege, amely Magyarország idei V4 elnökségének egyfajta kulturális diplomáciai elemeként a hazaiak mellett cseh, lengyel és szlovák galériák bevonásával, műfaji szempontból rendkívül komplex formában, a kiállítók által biztosított magas szakmai színvonalon mutatja be a szűkebb kulturális, történelmi régió művészetét.

Globálisabb megközelítést tükröz az idén létrehozott, de hosszú távra tervezett sCULTURE szoborprogram, amely túl azon, hogy rendkívül vonzó eleme a vásárnak, kifejezetten a ma még kissé talán alulértékelt művészeti ág, a szobrászat újragondolását, bemutatását és népszerűsítését tűzte ki célul. Ez a programelem a bemutatásra kerülő több tucatnyi szobornak, és köztük a Millenáris épületei között látható nagyméretű alkotásokból álló szoborparknak köszönhetően már idén is népszerű látványosság.

Az elsősorban a kiállítók művészeinek különleges bemutatkozási lehetőséget biztosító LA GRANDE MIGRATION program talán a leginkább globális megközelítésű alkotórésze a művészeti választéknak. Az Art Market Budapest idei kiemelt témája ugyanis a migráció társadalmi jelensége, vagyis a be- és elvándorlásra a legérzékenyebb szemlélők és gyakran annak alanyai, a művészek által adott reflexiók. A programhoz kapcsolódó kurátori kiállítás világszínvonalú szakmai esemény.

IMG_1256

Az ART+ program a társművészetek bevonásával segít valódi művészeti fesztivállá bővíteni a vásárt, amelynek keretében performanszok, művészeti akciók mutatkoznak be: nemzetközileg ismert New York-i performer fellépése éppúgy része ennek, mint például a helyszíni élő szoborépítés.

A vásár napi zárása után pedig idén érdemes lesz elidőzni a Millenárison, hiszen a helyszínen kialakított találkozóhely, az AFTER.BARsegít a galériásokkal, művészekkel, gyűjtőkkel közelebbi személyes kapcsolatokat is kialakítani.

„Fantasztikus évet zár az Art Market Budapest 2013-ban. A vásár tavalyi sikere rendkívül széles körű elismertséget hozott, több nemzetközi vásárral, szakmai partnerekkel, műgyűjtői közösségekkel alakítottunk ki közeli kapcsolatot és máris sikeres együttműködést. Nem maradt el az eredmény, a vásáron idén bemutatkozó nemzetek száma további 50 százalékkal nőtt, kiállítóink és vendégeink száma minden eddiginél nagyobb. Az elért eredmények alapján valóra válhat egyik fő célunk, és Budapest is bekerülhet a világ számottevő művészeti vásárainak otthont adó városok elitklubjába.” – emelte ki Ledényi Attila, a vásár igazgatója.

www.artmarketbudapest

http://www.facebook.com/ArtMarketBudapest