Három fiatal alkotó kapta az Esterházy Művészeti Díjat idén

Kaliczka Patrícia, Kovács Olívia és Csató József festőművészek az idei Esterházy Művészeti Díj kitüntetettjei – jelentette be a szakmai zsűri a Szépművészeti Múzeumban tartott csütörtöki díjátadón.

A 2009 tavaszán alapított és kétévente kiosztott, 5 ezer euróval járó díjat Ottrubay István, az Esterházy Magánalapítvány vezérigazgatója, Othmar Michl, az UNIQA Biztosító vezérigazgatója és Hegyi Lóránd, a Saint-Étienne-i Kortárs Művészeti Múzeum igazgatója, a zsűri elnöke nyújtotta át a győzteseknek.

A bírálóbizottság a beérkezett 196 pályázatból 13-at választott ki a pályaműveket bemutató kiállításra, amelyet péntektől 2014. január 5-ig tekinthet meg a nagyközönség a Szépművészeti Múzeum Ión Piramisában. A tárlaton Batykó Róbert, Csató József, Galambos Áron, Jagicza Patrícia, Kaliczka Patrícia, Karsai Dániel, Kis Róka Csaba, Kovács Olívia, Nemes Márton, Pintér Gábor, Szabó Klára Petra, Szinyova Gergő és Zékány Dia alkotásai láthatók.

A 26 éves Kaliczka Patrícia festőről Rieder Gábor zsűritag elmondta, hogy az új típusú festői érzékenység fiatal képviselője, egymásra rétegzett szürreális emlékmontázzsal egészíti ki szuggesztív művészi vízióját.

A 28 éves Kovács Olívia munkásságát Hegyi Lóránd zsűrielnök úgy értékelte, hogy realizmusa jelentős hazai festői tradíciók folytatása, amely egyszerre válaszol a hétköznapi élet banálisnak tekintett jeleneteire és a fotórealizmus hagyományaira.

A 34 éves Csató József díjazásának indoklásában Fenyvesi Áron zsűritag kiemelte, hogy kompozicionális, konvenciókerülő neoprimitivizmusa elismeréseként tüntette ki a zsűri.

„A bemutatott művek összessége nyitott, kritikus, egyként ironikus és lírai világszemléletet közvetít, amelyben az egymás mellett élő értékrendszerek komplexitása kap megfogalmazást” – emelte ki Hegyi Lóránd. Hozzátette, hogy az Esterházy Művészeti Díj odaítélésekor figyeltek a szakmai színvonalra, a művészi tehetségre és a következetességre, a megoldás érettségére és kiforrottságára, valamint az esztétikai szemlélet aktualitására és eredetiségére.

Ottrubay István, az Esterházy Magánalapítvány vezérigazgatója elmondta, hogy az Esterházy család művészetpártoló tevékenységének folytatásaként szinte magától értetődő, hogy a kortárs művészetek felé fordultak és fiatal, ambiciózus művészeket támogatnak.

Forrás: MTI