Bárki indulhat a milánói világkiállítás ötletpályázatán

Bárki indulhat a 2015-ös milánói világkiállítás magyar pavilonja látványötleteinek elkészítésére kiírt pályázaton, a terveket december 16-ig lehet benyújtani.

Szőcs Géza, a milánói világkiállításért felelős kormánybiztos hétfői budapesti sajtótájékoztatóján közölte: az expón a magyar szereplés kialakítása egy kétéves folyamat eredménye lesz, a jelenlegi pályázat a magyar pavilon felépítéséről és tartalommal való megtöltéséről szól. Az eredményhirdetés időpontja 2014. január 15. Az első díj négymillió, a második kétmillió, a harmadik egymillió forintos pénzjutalommal jár.

A kormánybiztos kiemelte, hogy az ötletpályázatra érkező terveket héttagú zsűri bírálja el. A kormánybiztos korábban azt közölte, hogy a testület elnöke ő maga, tagja Bugár-Mészáros Károly építészmérnök, építészettörténész, a Magyar Építészeti Múzeum korábbi igazgatója, Csízy László építészmérnök, az Odooproject képviselője, Guttmann Szabolcs építészmérnök, volt nagyszebeni főépítész, Kálmán Ernő építészmérnök, az International Union of Architects képviselője, a Magyar Építőművészek Szövetségének volt elnöke, Mőcsényi Mihály Sir Geoffrey Jellicoe-díjas tájépítész, valamint Szegő György, a Régi-Új Magyar Építőművészet folyóirat főszerkesztője.

A pavilon kivitelezési terveit közbeszerzéssel fogják kiválasztani, erről egy másik grémium fog dönteni – hangsúlyozta Szőcs Géza. Az expót 2015. május 1. és október 31. között rendezik meg Milánóban „Táplálni a világot, energiát adni az életnek” mottóval. A világkiállítás fő témái az egészség, a környezettudatos életmód és a fenntartható fejlődés lesznek.

A kormánybiztos emlékeztetett arra, hogy a magyar szereplésnek egy Dante-idézetet választottak mottóul, amely Babits Mihály fordításában így hangzik: „Koronája ama földnek, amelyet a Duna szel át…”. Magyarország három kiemelt témakörrel lesz jelen: a vízzel, a GMO-mentességgel – ezen belül az őshonos állat- és növényfajok génmegőrzésével -, illetve az ország elkötelezettségével a fiatal generációk környezettudatos nevelésére.

Szőcs Géza megjegyezte, hogy jelenleg a törvényi környezetek „szinkronba hozásán” dolgoznak, azaz a magyar eljárási rendet és törvényi szabályozást próbálják összhangba hozni az uniós és az olasz szabályozással.

A Kormányzati Információs Központ korábban az MTI-vel azt közölte, hogy a pályázatra a kiírók olyan tervek benyújtását várják, amelyek kötődnek a világkiállítás és Magyarország által választott specifikus témákhoz, tükrözve a magyar tradíciót és kultúrát, illetve amelyek alapul szolgálhatnak a pavilon végleges terveinek elkészítéséhez.

A magyar pavilonnal kapcsolatban elvárás, hogy természetes, fényáteresztő és a magyar innovációt is megjelenítő anyagokból épüljön fel, emellett lebontása, szállítása és ismételt felépítése is könnyen kivitelezhető legyen. Az épületen belül az irodai és vendéglátói célokat szolgáló területek mellett kisebb színház- és konferenciaterem kialakítását is tervezik.

A pavilont Milánó után Magyarországon is felállítják, utóhasznosításának célja Magyarország természeti és kreatív értékeinek, valamint kulturális örökségének bemutatása. A pályázati felhívás a www.kormany.hu oldalon érhető el.

Forrás: MTI