A Héttorony Fesztivál záróeseménye

Időpont: 2013. november 20., szerda

A Héttorony szimbolikája századok óta, számos alkalommal feltűnt a magyar kultúrtörténetben, nagyjából azonos jelentéstartalommal. Számunkra a Kárpát-medence népi műveltsége, kollektív emlékezete és kreativitása jelenti azt a kincset, amit a Héttorony magában rejt Bécs, Kassa, Munkács, Brassó, Újvidék, Zágráb és Maribor tornyai között, beleértve a Makovecz Imre épületeit és szellemi hagyatékát is.

Dresch Mihály - Fotó: Mezei Áron

Dresch Mihály – Fotó: Mezei Áron

Idén ősszel – a Fonó Budai Zeneház szervezésében – másodszor indítottuk el a fesztivált a Kárpát-medencében! Helyszínei a tavalyi évhez hasonlóan átnyúlnak a határokon. Egy-egy nagyszabású programot szervezünk a Makovecz Imre tervezte kolozsvári református templomban, a lendvai Színházba, a makói Hagymaházba, ahogyan Beregszászra, Kassára és Szabadkára is eljutunk. A fesztivál november 6-án kezdődött és november 20-án, Makovecz Imre születésnapján fejeződik be a budapesti Villányi úti Szent Imre templomban.

Lajkó Félix - Fotó: Hajdú András

Lajkó Félix – Fotó: Hajdú András

A zene elválaszthatatlan a rítustól, mágiától, vallástól, szórakozástól, egyszóval az ünneptől. Ennek megfelelően két fajtája alakult ki, a szakrális és a világi zene. Mindkettőnek helye és ideje volt évezredeken keresztül. Sajnos mára oda jutottunk, hogy mindenhol valamilyen silány változata szól. A Héttorony Fesztivállal a magyarság, s a velünk együtt élő népek zenéjét ismét az ünnep rangjára emeljük, amely hidat teremt Föld és Ég között ahogyan teszi ezt Makovecz Imre az építészetben.

A Héttorony Fesztivál teljes programja megtalálható: http://www.hettoronyfesztival.hu

Muzsikás - Fotó: Kása Béla

Muzsikás – Fotó: Kása Béla

2013. november 20.
Program

15.00 Makovecz Imre /1935-2011/ emléktáblájának ünnepélyes avatása
Helyszín: Budapest XI.,. Villányi u. 8.
Köszöntőt mond: dr. Hoffmann Tamás polgármester, és dr. Simicskó István államtitkár, országgyűlési képviselő, Makovecz Pál és Csernyus Lőrinc.

18.00 Szentmise a Szent Imre templomban (Budapest XI., Villányi út 25.)

19.30 Gálakoncert  a Szent Imre templomban (Budapest XI., Villányi út 25.)
„ Madarak voltunk…” Koncert Makovecz Imre tiszteletére
Dresch Dudás Mihály, Etnofon Zenei Társulás, Muzsikás, Lajkó Félix, Szvorák Katalin és tanítványai: Orbán Johanna, Paár Júlia, Timár Sára

21.00 – A Héttorony Fesztivál záróeseménye, össznépi táncház
Helyszín: Fonó Budai Zeneház 1116 Budapest, Sztregova u 3.
Össznépi táncház. Muzsikál: Muzsikás együttes, Kunos Tamás és barátai