Haifában is elismerést kapott a világ nagy fesztiváljain szereplő Szász-film

A haifai nemzetközi filmfesztiválon elismerő oklevéllel tüntették ki Szász János A nagy füzet című alkotását, amely a következő hetekben is jelentős nemzetközi filmfesztiválokon szerepel – tájékoztatta csütörtökön a Magyar Nemzeti Filmalap az MTI-t.

Az Oscar-díjra nevezett háborús dráma a szeptember 28-án befejeződött izraeli filmmustrán a FEDEORA (Európai és Földközi-tengeri Kritikusok Szövetségének) oklevelét kapta meg. A nagy füzet először a Karlovy Vary-i Filmfesztiválon mutatkozott be a nemzetközi közönségnek, ahol elnyerte a Kristályglóbusz fődíjat.

Októberben a dél-koreai Puszan Nemzetközi Filmfesztiválon a világ filmművészetére kitekintő World Cinema programban vetítik Szász János munkáját, majd amerikai premierjére is sor kerül a Chicagói Filmfesztiválon, amely versenyprogramjába válogatta az alkotást. A hónap második felében Ausztráliában, az Adelaide-ban megrendezésre kerülő nemzetközi filmmustrán szintén a versenymezőnyben szerepel a film.

A nagy füzet Kristóf Ágota Kossuth-díjas magyar származású svájci írónő azonos című kultuszregényéből született a Magyar Nemzeti Filmalap 180 millió forintos gyártási támogatásával. A produkció egy tízéves ikerpár története, akik a második világháború idején egy határszéli faluban a nagymamájuknál nevelkednek, és megpróbálják megacélozni testüket és lelküket az őket körülvevő borzalmak ellen.

A rendező Gémánt László és András amatőr színészekre bízta az ikerpár szerepét, a nagymamát Molnár Piroska alakítja és A kilencedik nap és A bukás című német filmekből ismert Ulrich Matthes, valamint a dán Ulrich Thomsen (Születésnap) mellett Andorai Péter, Derzsi János, Bognár Gyöngyvér, Kovács Lajos és Tóth Orsi is látható a filmben, amelyet az Oscar-jelölt osztrák operatőr Christian Berger, több Michael Haneke-film operatőre fényképezett.

A nagy füzet európai koprodukcióban készült a magyar Hunnia Film Stúdió és a német Intuit Pictures gyártásában, az osztrák Amour Fou és a francia Dolce Vita Films részvételével az EU MEDIA Programja, az Eurimages és a kulturális államtitkárság támogatásával – emlékeztet a Filmalap közleménye.

Forrás: MTI