Déry Tibor börtönévei Réczei Tamás darabjában

Kecskeméten, a Kelemen László Kamaraszínházban mutatják be szombaton Réczei Tamás Szerelem című színpadi fantáziáját, amelyet Déry Tibor börtönévei során keletkezett levelezése alapján írt.

A kecskeméti Katona József Színház művészeti vezetőjének színpadi adaptációja Déry Tibor börtönéveiről szól, tényanyagok, dokumentumok, levelek, kihallgatási jegyzőkönyvek, cellajelentések felhasználásával.

– Amikor hozzákezdtem az íráshoz, nem tudtam, hogy ennyire éles, akár mai élő dolog is lehet a darabból – mondta a darab író-rendezője.

Hangsúlyozta, hogy Déry Tibort a hitéért büntették meg, az 1910-es évektől kezdve igazi kommunista volt, akit az ötvenes évek vége felé, már a Kádár-rendszerben „kommunista bűnökért” ítéltek el.

– A levelezés alapján kiderül, hogy a három börtönév elég volt Déry megtöréséhez. Megírt egy olyan, lelkiismeretvizsgálat című papírt, amelyben mindent elismert, és belátta mindazt, amit nem követett el – idézte fel Réczei Tamás a feltárt levelek tartalmát.

Mint kifejtette, 1960-as szabadulása után Déry Tibor egészen más ember lett. Az utókor szemére vetette, de talán már életében is szembesítették vele, hogy közel állt az akkori hatalomhoz, hiszen Aczél György nagyon kedvelte, és ő elfogadta az összes kiváltságot. Az író, rendező véleménye szerint nem az az érdekes, hogy Déry a hatalomhoz közeli ember lett vagy sem, hanem az, hogy soha többet nem tudott ezzel elszámolni, elsősorban magának, de a külvilágnak sem.

A darabból kiderül, hogy Déry pszichésen teljesen megzavarodott, önromboló és magát szemrehányásokkal illető, de valójában célt nem érő vívódásban élte le élete hátralévő részét, 1977-ben bekövetkezett haláláig. Déry Tibort Kőszegi Ákos, Böbe becenevű feleségét Téby Zita, Mamust Réti Erika, a Főkapitányt Szikszai Rémusz alakítja.

Déry Tibor az első világháború után, 1918-1919 fordulóján tagja lett a Kommunista Pártnak, a Tanácsköztársaság ideje alatt beválasztották az írói direktóriumba. A tanácsköztársaság bukását követően letartóztatták. 1945-ben belépett a Kommunista Pártba, és beválasztották a Magyar Írószövetség vezetőségébe. 1948-ban Kossuth-díjat kapott, sorban jelentek meg művei. 1956 júniusában a Petőfi-köri sajtóvitában a pártvezetést egyoldalúan bíráló felszólalása után kizárták a pártból. 1956-ban Nagy Imre mellé állt, ezért 1957-ben kilencévi börtönbüntetésre ítélték. Büntetését 1961-ben felfüggesztették, majd teljes amnesztiát kapott. Tiszteletére létrehozták a Déry Tibor-díjat, amelyet először 1984-ben adtak ki.

A kecskeméti Katona József Színház Déry Tibor születésnapja, október 18. alkalmából különleges programmal készül.

Forrás: MTI